Читај ми!

Кредити као омча

Швајцарски франак и даље обара рекорде. Грађани задужени у тој валути све више дугују, а плаћају удвостручене рате. Економисти предлажу да држава покуша на неки начин да субвенционише каматну стопу на стамбене кредите.

Швајцарска Национална банка наставила је да смањује основну камату да би спречила даље јачање националне валуте која им угрожава развој економије. То је добра вест и за све оне у Србији који су узели стамбени кредит у швајцарским францима.

Од 2007. године, швајцарац је ојачао у односу и на динар и на евро. Рате су парктично удвостручене, а без обзира на године отплате, многи данас дугују хиљаде евра више него када су узели кредите.  

И поред бројних упозорења да је задуживање у швајцарским францима ризично, многи су се 2007. и 2008. године одлучили за такав кредит, јер је рата била упола нижа него за исту позајмицу у еврима.

Црне прогнозе су се испуниле, швајцарка валута је ојачала, а Гордана Новаковић је само једна од многих која после 47 плаћених рата, обрачунато у еврима, дугује више него када је узела кредит.

Гордана каже да дугује 50.000 евра, а да је узела кредит за стан од 37.500 евра. Стан је коштао 44.000 евра. 

За швајцарац је везано шест одсто стамбених кредита. Било их је знатно више али су многи, већ 2008. године пребачени у евре.

"Ми и данас нудимо могућност пребацивања на кредит у еврима. Клијент има трошак од око 70 евра за проценитеља и 30 за Националну корпорацију за осигурање кредита. Интересовање је мало. Многи клијенти су изгубили кредитну способност, јер је у еврима кредит премашио вредност дате хипотеке", објаснио је Рикардо Параспоро из "Банке Интеза".

Гордана Новаковић каже да је у овом тренутку то неповољно и да се не исплати. Она чека да падне франак.

Хрватски рецепт 

Стручњаци процењу да би франак у наредном периоду могао да се стабилизује. Ипак, у Хрватској где је више од 40 одсто стамбених и аутокредита везано за швајцарску валуту, влада и банке већ недељама траже решење. Рецепт би могли да препишемо.

"Држава једино што може да уради јесте да покуша на неки начин да субвенционише ту каматну стопу, односно део ануитета, као што је предложено у Хрватској - да се курс швајцарца фиксира на одређени износ, а да се разлика између стварног ануитета и фиксираног, претвара у бескаматни кредит и отплаћује 10 година после фиксирања курса", рекао је Мирослав Маринковић из Економског института.

У Народној банци РТС-у нису одговорили да ли планирају нешто да предузму да би грађанима олакшали враћање кредита у швајцарцима.

Саопштавају да је од пре месец дана забрањено одобравање таквих стамбених кредита. Онима који су их узели саветују да их замене динарским - само што стамбене кредите у динарима не одобравају.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи