Читај ми!

Италија и Шпанија плаше еврозону

Европа забринута због привреда Италије и Шпаније, које су сувише велике и скупе да би могле да буду спасене из фонда еврозоне. Имамо добар план штедње, поручује италијански премијер Берлускони.

Нема предаха за европску економију. У Бриселу је завладала узбуна због скока камата на италијанске и шпанске обвезнице, јер берзе страхују да ће те две привреде еврозоне утонути у дужничку кризу.

Председник Европске комисије Барозо каже да је то разлог за дубоку забринутост, јер су италијанска и шпанска привреда сувише велике и скупе да би могле да буду спасене из фонда еврозоне.

Водећи италијански штампани медији осванули су са песимистичним насловима: Банкрот, Човек који стоји иза колапса, Берлускони, све је ставио на коцку. Италијански премијер у парламенту бије битку за спас домаће привреде, али и за опстанак на политичкој сцени.

"Садашњи проблеми последица су светске кризе и спекулација на тржиштима. Наша земља има солидан политички систем. Усвојили смо план штедње вредан 80 милијарди евра. Имамо солидан систем и банке које су прошле стрес-тестове Европске уније", изјавио је премијер Италије Силвио Берлускони.

Опозиција тражи оставку премијера

Опозиционе партије траже од премијера да поднесе оставку, тврдећи да тржиште више нема поверења у њега. Међу грађанима владају страх и нада.

"То је катастрофа. Не би требало да узимају новац од народа, него из својих џепова", кажу Римљани и додају да не виде много светлости на крају тунела, али се надају да ће план, усвојен у Америци, имати позитиван ефекат и на њих.

У Луксембург је хитно отпутовао италијански министар финансија Тремонти, јер су камате по којима Италија продаје обвезнице скочиле на рекордних 6,21 одсто.

Италијански председник и економисти позивају на дубље реформе које би охрабриле улагаче и вратиле поверење тржишта у Италију.

Сличан проблем мучи и Шпанију, па је премијер Сапатеро морао да одложи годишњи одмор.

Према речима анкетираних грађана у Мадриду, много школованих људи чека посао, тржишта стагнирају, а цене и задуженост настављају да расту.

Од песимизма обичних Шпанаца много више забрињава став Брисела да после Грчке, Ирске и Португала на листи за спасавање више нема места, јер би финансирање треће и четврте привреде еврозоне било превелик терет за постојеће фондове Уније.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи