Читај ми!

Мање дивиденде за акционаре

Куповина акција је, до светске економске кризе, била један од најуноснијих послова, али је све мање предузећа која исплаћују дивиденде. Стручњаци наводе да је последњих година драстично смањен број предузећа услед ликвидација, стечаја и спајања.

У Србији је, до скоро, најуноснији посао за грађане и инвеститоре била куповина акција предузећа. Због светске економске кризе, на прсте могу да се изброје предузећа која исплаћују дивиденду.

Ипак, од почетка године, вредност акција најбољих предузећа порасла је 13 одсто, што је много већа добит него на орочене динарске или девизне улоге у банкама.

Иако је многим акционарима преполовљена вредност акција због светске економске кризе акције и дивиденде још могу да доносе зараду.

Такав случај је са фирмом "Алфаплам" у Врању која је акционарима протеклих година донела 25 милиона евра.

Највећи замах акционарства десио се када су страни инвеститори пре кризе куповали акције наших најбољих фирми и подизали им вредност.

Вене Здравковић из фирме "Алфаплам" наводи да су радници, када је својинска трансформација завршена, били власници 98. одсто акција, а да данас у свом власништву имају око 20. одсто.

Одлука да ли ће бити исплаћена дивиденда је на скупштини акционара која у складу са оствареном добити одлучује о исплати, која може бити у новцу и акцијама.

Подизање вредности фирме

Уколико је одлучено да нема исплате дивиденде то не значи да су акционари лоше прошли, већ да се подиже вредност фирме. Тако је и са акцијама Нафтне индустрије Србије.

Бранислав Јоргић из "Јоргић брокер" истиче да се профит одваја на име покрића губитка из ранијих година.

Према његовим речима после покривања губитака из претходног периода почиње исплата дивиденди.

Грађани су постали сумњичави јер је све више малверзација у појединим предузећима из којих се исисава капитал. Тек осам од 1400 компанија на берзи, потпуно извештава инвестициону јавност о пословању.

Синиша Крнета из Београдске берзе наводи да је последњих година забележен јак тренд смањивања броја предузећа услед ликвидација, стечаја и спајања.

Продавци акција НИС-а од почетка године добили би ових дана и 50 одсто вишу цену да нису журили са продајом.

Међутим да су инвестирали у куповину тих акција уместо у штедњу профит би од камате био и 10 пута већи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи