Енергенти на тржишту

Регулисање цена струје и гаса биће од октобра идуће године у рукама Агенције за енергетику. Из те агенције поручују да ће убудуће сви потрошачи морати да те енергенте купују на тржишту. Има основа да гас поскупи, јер је повећана цена руског гаса, каже за РТС Љиљана Хаџибабић, члан Савета Агенције за енергетику.

Скупштина Србије је именовала Савет Агенције за енергетику и донела нови Закон о енергетици који јој даје више надлежности, али и независност у раду. Држава неће више одређивати цене енергената, већ Агенција. Од Нове године следи постепено отварање српског енергетског тржишта.

Члан Савета Агенције Љиљана Хаџибабић објашњава да ће сви потрошачи, грађани и привреда, бити на тржишту. Сви морају да купују на тржишту, а само поједине групе купаца имају право на заштиту државе ако купују код јавног снабдевача по регулисаној цени.

"Тај број ће се смањити до 2015. године и од те године само домаћинства и мањи купци, попут занатских радњи и оних који троше слично домаћинствима, имаће право на заштиту државе", каже Љиљана Хаџибабић.

Агенција ће регулисати и цене електричне енергије и цене природног гаса, као и све услуге, дистрибуције, транспорта и преноса.

"Кад неко купује струју и природни гас, он купи од неког трговца, код нас је то дистрибуција. Без обзира на то од кога купи - да ли од трговаца у земљи или иностранству, и без обзира од кога се снабдева електрична енергија и гас, до њега могу доћи једино мрежом на коју је прикључен", истиче Хаџибабићева. Објаснила је да сви плаћају услугу мрежарине и као и цену самог енергента.

Коментаришући најаву "Србијагаса" да ће послати захтев за поскупљење гаса, Хаџибабићева је рекла да тај захтев још није стигао у Агенцију.

Она сматра да има основа да гас поскупи, јер је повећана цена руског гаса, а колико ће то бити зависи од цене руског гаса и од вредности долара.

Одлуку о цени гаса доноси прво "Србијагас" и сви мали дистрибутери који се снабдевају од "Србијагаса". "У овом тренутку Влада даје сагласност на ту одлуку, а од октобра 2012. године ће Агенција давати сагласност", објаснила је Хаџибабићева.

Што се тиче цене енергената, Србија је, према њеним речима, на дну свих лествица и Европе и региона и по номиналном износу цена. Више цене струје има Босна и Херцеговина, Црна Гора и Албанија, док су у Хрватској знатно више цене, каже Хаџибабићева.

У односу на Србију, цене су ниже само у Румунији која има свој природни гас и у Великој Британији за индустријске произвођаче.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи