Читај ми!

Руски возови стижу у Србију

"Железницама Србије" ће у септембру бити испоручени први дизел-моторни возови руске производње. Возови могу да развију брзину и до 150 километара на час, али то ће бити могуће тек после реконструкције српских пруга.

Прве нове дизел моторне гарнитуре руске производње, после три деценије, биће испоручене "Железницама Србије" у септембру. До 2012. године, 12 оваквих возова биће распоређено по Србији, а нарочито у руралне крајеве који немају електрифицирану пругу.

Ово би требало да подстакне и локалне самоуправе да развију путнички саобраћај који сада због недостатка возних средстава замире.

Прва гарнитура "Метровагонмаш" фабрике је готова, па је руски партнер, који је добио тендер вредан 43 милиона швајцарских франака позвао новинаре и руководство "Железница" да се увере у квалитет коју имају ови возови.

Воз, који има богату опрему, 120 места за седење, клима-уређај и видео-надзор, задовољава европске стандарде.

Директор дирекције за транспорт "Железнице Србије" Драган Грујић каже да су за производњу ових возова коришћене компоненте које су заступљење и код осталих еминентних произвођача.

Новац за набавку возова дала је Међународна железничка банка "Еурофима", а после отварања понуда, руска страна била је далеко најповољнија, па је, уместо 10, за исти кредит купљено 12 гарнитура.

У "Железницама" су задовољни квалитетом, па се тражи начин да се 100 од 800 милиона долара, руског кредита намењеног инфраструктури, уложи у куповину баш ових возова.

"Уколико реализујемо руски кредит, један део тог кредита можемо да усмеримо у набавку нових дизел-моторних возова", каже генерални директор "Железница Србије" Милован Марковић и додаје да се већ разговара са руским партнерима, а да постоји и подршка Министарства и министра Милутина Мркоњића.

Купљени возови могу да развију брзину и до 150 километара на час, али то ће бити могуће тек после реконструкције српских пруга.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару