Читај ми!

Летњи талас поскупљења

У наставку лета следе поскупљење хране, а нове, више цене добиће и хемијски производи. Друга половина године нешто лакша, јер се очекује смиривање цена, а инфлација не би требало да буде већа од 10 одсто.

Судећи по најавама у Србији још неће доћи до стабилизације цена. И наставак лета биће обележен поскупљењима хране. Нове, више цене добиће и хемијски производи, а од 1. августа и фиксно телефонирање ће бити скупље.

Друга половина године биће нешто лакша. Очекује се смиривање цена, а инфлација не би требало да буде већа од 10 одсто, процењују у Институту за тржишна истраживања.

Произвођачи и трговци најављују да ће до краја јула и у августу од два до 15 одсто да поскупе свињско месо, шећер, уље, слаткиши, млеко и млечни производи, минералне воде, сокови, џемови, вина, средства за личну хигијену и кућна хемија.

Док неки грађани сматрају да ће то бити удар на кућни буџет и да ће  проблем решити смањењем потрошње, други ће, како кажу преливати из "шупљег у празно". 

Наредних дана поскупеће и месо. Као најчешће образложење, произвођачи наводе пораст цене сировина.

Власник компаније "Нишпродукт" Новица Јовановић подсећа да је цена кукуруза 22 динара, а  откуп свиња 150 динара по килограму, што ће, према његовим речима, неминовно довести до поскупљења меса у продајним објектима.

У односу на прошли јун, у јуну ове године цене су у просеку веће 12,7 одсто. У првих пет месеци 2011. године промет је смањен 12,4 одсто.

У првом тромесечју ове године просечно домаћинство у Србији располагало је са 48.500 динара. Просечна потрошачка корпа у априлу коштала је више од 56.000. За обичан живот недостајало је готово осам хиљада. Просечна мајска плата у Србији била је 35.362 динара.

Решење у доласку великих ланаца 

"Као једно од решења је долазак великих ланаца. Сматрамо да ће само тако заиста конкуренција у Србији омогућити потрошачима разумне цене и да за свој новац купе оно што желе", каже Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије.

Саша Ђоговић из Института за тржишна истраживања каже да се до краја године може рачунати на смиривање инфлационих тензија у нашој земљи превасходно услед повољнијег пољопривредног рода у овој години.

"Али свакако можемо рачунати и на краткорочне осцилације које би подигле инфлаторне токове. Међутим, закономеран тренд смиривања инфлационих токова до краја године неће бити угрожен", каже Саша Ђоговић. 

У Министарству трговине прате збивања на тржишту и не виде разлоге за поскупљења.

Државни секретар Министарство трговине Владимир Матовић каже да не постоје економски услови да дође до несташице било каквих намирница, а самим тим ни повећања њихових цена.

"Наши грађани треба да буду сигурни да ће основних животних намирница бити довољно, а да робне резерве представљају активног учесника на тржишту које ће им то обезбедити", рекао је Матовић.

У Институту за тржишна истраживања процењују да ће годишња стопа инфлације износити око 10 одсто.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару