Читај ми!

Стране банке у Србији стабилне

Стабилно пословање страних банака које нису прошле стрес-тест, а које имају филијале у Србији, кажу у Народној Банци Србије додајући да оне послују као правна лица у Србији и немају велике везе са земљама матицама.

Европско регулаторно тело за банкарство саопштило је да је осам од укупно 90 банака пало на стрес-тесту који је требало да покаже како би банке прошле у случају нових финансијских шокова. Тест нису прошле и аустријска "Фолкс банка" и грчка ЕФГ банка, које имају филијале у Србији.

У Народној банци тврде да филијале тих банака послују као правна лица Србије и немају велике везе са земљама матицама.

Вицегувернерка Мира Ерић-Јовић каже да су те банке у Србији потпуно сигурне, добро капитализоване ликвидне и редовно испуњавају финансијске обавезе и додаје да иза њих стоји и држава са обавезним гаранцијама заштите депозита.

У ЕФГ банци тврде да су трећа банка по висини капитала у Србији и да имају намеру да шире пословање.

"Овај стрес-тест уопште не утиче на пословање у Србији зато што банка послује по правилима које је прописала НБС, а она има високе критеријуме, веће него и у ЕУ", каже Иван Вујачић, члан Извршног одбора ЕФГ банке.

Вујачић наводи да је та банка задовољила критеријуме преко стандарда које тражи НБС, као и да клијенти могу да буду потпуно мирни.

Стабилан банкарски систем

Ни економисти не виде опасност да српски банкарски систем може да попусти због светске кризе. Ипак, последице се могу видети у смањеном приливу кaпитала који хронично недостаје.

"Мислим да нема опасности за српски банкарски систем који је врло конзервтиван. Наравно уколико су неке важне банке инвеститори у нашој земљи пале на стрес-тесту држава сама не може много да им помогне", каже извршни директор Центра за нову политику Никола Јовановић.

Јовановић наводи да ће у том случају матична држава да их докапитализује или да се направи неки нови споразум попут Бечког договора где се изложеност страних банака на нашем тржишту не би смањила.

Бечким договором од пре две године стране банке су се обавезале да неће смањивати ниво кредита у Србији. Тако је спречена паника јер су тада клијенти са штедних улога за само два месеца повукли милијарду евра.

"Бечки споразум се према Србији појавио као велики гарант и сматрам да би он могао поново да се укључи ако би то било потребно", каже уредник часописа Нови магазинМијат Лакићевић.

Финансијска криза за коју експерти тврде да је наставак хипотекарне кризе у Америци од пре три године, ипак ће се одразити и на нашу економију.

Економости кажу да ћемо имати мање инвестиција и мање зараде јер је наш извоз усмерен на евро који константно губи вредност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи