Читај ми!

Беко спреман да прода Луку Београду

Милан Беко спреман да прода "Луку Београд", по цени по којој је платио, али увећаној за камату коју држава плаћа страним банкама када се задужује. У Савету за борбу против корупције сматрају да Град не треба да купује "Луку", нити да се бави лучким делатностима.

Привредник Милан Беко саопштио је да ће Граду Београду продати своје акције у "Луци Београд", али по цени по којој је купио увећаној за камату коју држава плаћа страним банкама када се код њих задужује.

Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је синоћ за ТВ Б92 да је Град спреман да од власника купи "Луку Београд" по цени по којој је приватизована, што је око 40 милиона евра.

Беко је у данашњем саопштењу навео да се обратио међународној ревизорској фирми КПМГ ради утврђивања цене.

"Град ће добити предузеће са 200 хектара земљишта и разрађеном развојном стратегијом на бази Либескиндовог пројекта (архитекта Данијел Либескинд) "Град на води". Не постоји појединац који може да одоли нападу државе и у томе нисам изузетак. Утолико желим да се техника куповине акција обави у што краћем року", рекао је Беко.

Ђилас је синоћ рекао да ће послати и званичну понуду власнику "Луке" Милану Беку који је, тврдећи да су му угрожена власничка права, јавно понудио држави да купи од њега то предузеће.

У Савету за борбу против корупције сматрају да Град не треба да купује "Луку", нити да се бави лучким делатностима. Објашњавају да је задатак државе да створи услове да "Лука Београд" постане међународна лука.

Председница Савета Верица Бараћ каже да се акције продају тржишту и да то не треба да буде посао договора или сукоба са влашћу.

"Тржиште ће да покаже како јесте, шта је Беко урадио са Луком. Оно што говоримо, да је купио Луку да би је упропастио и трговао земљиштем, а сад кад је у томе пропао власт треба да му помогне. Град то не треба да ради", рекла је Барћева.

Право коришшћења или право својине

Економиста Милан Ковачевић каже да купопродаја "Луке" не би смела да заташка и остави нерешеним питања и проблеме који су пратили приватизацију.

"Сада, кад би Град купио Луку, поставља се питање да ли би Град имао право коришћења или право својине, зашто то није претходно рашчишћено на основу права да ли је он добар власник, зашто се на такав начин затвара један спор који је настао између једног учесника у приватизацији и државних органа. То није дозвољено и то ће нам замерити ЕУ", рекао је Ковачевић.

Професор Економског факултета у Београду Љубомир Маџар изјавио је да би враћање "Луке Београд" у државно власништво значило веће могућности за запошљавање партијских кадрова, што би Србији донело још више штете.

"Ако се бира између државе којој ни орах из руке не бих узео, и једног богатог човека за кога није јасно шта је све радио да би постао богат, Беко је прихватљивије решење", рекао је Маџар.

Председник Фискалног савета Павле Петровић није хтео да коментарише да ли је за државу боље да "Луком" управља приватни инвеститор или да се врати у државно власништво.

"Лука Београд" се спори с Градом Београдом о праву на коришћење земљишта. Недавно је Виши суд привременом мером забранио "Луци" да располаже спорним земљиштем од око 100 хектара.

Беко је преко инвестиционог фонда "Ворлдфин" из Луксембурга 2005. године купио 93 одсто акција "Луке Београд" за око 40 милиона евра и потврдио је да није једини власник тог предузећа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару