Читај ми!

Децентрализација администрације

Парламент би следеће године требало да усвоји десетогодишњи Национални план регионалног развоја. Шта се постигло претходним петогодишњим планом није званично саопштено, али су у Влади задовољни. Поред осталог, и тиме што су неке институције измештене из Београда.

Национална служба за запошљавање измештена је у Крагујевац, крајем прошле године у Зајечар је премештена Агенција за регионални развој, а у Ниш Фонд за развој, који је запослио још девет радника.

Новим радним местима надају се и Ужичани, где је од априла Агенција за осигурање извоза. Бранко Вилотијевић из Агенције за осигурање извоза каже да је у току формирање младог и амбициозног тима са талентованим појединцима из Ужица и околине.

"Извозници из других региона још увек по инерцији шаљу захтеве у Београд из практичних разлога, јер на пример извознику из Суботице треба много више времена док дође у Ужице", каже Вилотијевић.

Драган Суботић из Ваљаонице бакра у Севојну сматра да је премештање Агенције у Ужице добра идеја, али је, како каже, штета што су им средства ограничена. "То колико имају није довољно ни за финансирање Ваљаонице бакра, а камоли целе извозне привреде", рекао је Суботић.

Потпредседница Владе Верица Калановић веома је задовољна пресељењем институција. Примедбе да се тако повећава број запослених сматра подметањем добрим идејама.

"Циљ деконцентрације јесте да се приближи потребама грађана и институција, да се обезбеди да они јефтиније и конфорније користе те институције", сматра Калановићева.

Измештање институција и доношење Акционог плана је готово све што је урађено зарад равномернијег развоја, па су разлике у развијености места огромне.

Београд је, на пример, десет пута развијенији од градова на југу земље. Међутим, и он је тек на 60 одсто просека европског стандарда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару