Читај ми!

Лош сигнал инвеститорима

Преиспитивање више од 20 приватизација, по захтеву ЕУ, могло би лоше да утиче на инвестиције, сматрају привредници. Међутим, то не би требало да спречи стране фирме које су већ присутне у Србији и домаће привреднике да наставе улагања.

Актер најпознатије српске приватизације, купац три шећеране за по три евра, Миодраг Костић, каже да се у протеклих 10 година он навикао на сталне сумње, али да би често преиспитивање приватизација могло лоше да утичу на привреду.

"Ко о очему, ми о преиспитивању приватизација. Мислим да то треба законски органи да раде редовно сваког дан, сваког месеца, сваке године. Не звучи ми добро да сваке године правимо нову аферу, а неке приватизације су урађене 2001. године", каже Миодраг Костић, власник "МК групе".

Европа је тражила да се преиспитају приватизације "Сартида", "Југоремедије", "Шинвоза", "Срболека", "Заставе електро", "Ц маркета", "Мобтела".

Власник "ПСП Фарман" Бранислав Грујић каже да је логична последица да се европска заједница брине о интересима својих фирми, које су у великом делу учествовале у приватизацијама, а које су према њихвом мишљењу оштећене.

"Свака озбиљна држава се брине да њихови привредни субјекти који плаћају порезе не буду оштећени и да имају адекватан третман у земљама где могу да имају утицај", каже Бранислав Грујић.

Због неуспешне продаје "Телекома" и кризе у Грчкој, Србија ове године, кажу привредници, неће привући планиране три милијарде евра инвестиција. А на коначан резултат могло би да утиче и преиспитивање приватизација.

Власник "ИТМ групе" Топлица Спасојевић сматра да је то једна негативна конотација.

"Има дестинација које су сигурније за инвестиције, али то неће да спречи фирме које су већ у Србији, које знају како функционишу, а и нас који овде живимо и сналазимо се, да наставе инвестирање", каже Спасојевић.

Савет за борбу против корупције не очекује да ће бити истражене спорне приватизације јер, кажу, они су тужилаштву већ достављали документацију о томе, али ниједна истрага није спроведена.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару