Читај ми!

Стари број, нови оператор

Мобилни оператори "Телеком", "Вип мобајл" и "Теленор" од 1. јула ће омогућити корисницима преношење телефонског броја. Корисници ће моћи да задрже комплетан број, а да промене мобилног оператора.

Сва три домаћа мобилна оператера, "Телеком Србије", "Вип мобајл" и "Теленор", омогућиће корисницима преношење телефонског броја од 1. јула, речено је агенцији Бета у тим компанијама.

Услуга преносивости мобилних бројева у Србији почеће да фунцинише после неколико одлагања, а правилником Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) било је предвиђено да почне 1. јануара 2011. године.

Три оператера у Србији заједно имају око 10 милиона издатих бројева.

МТС је у потпуности спреман за преносивост бројева и 1. јул дочекује са "жељом да оправда поверење вишегодишњих корисника, али и да отвори врата и буде атрактиван и за потенцијалне нове кориснике", истичу у "Телекому Србије".

"У преносивости бројева видимо нову шансу на тржишту, док истовремено она корисницима даје могућност фер избора. Не очекујемо било какве потешкоће у том процесу и верујемо да ће се он одвијати на задовољство корисника, кажу у највећем српском мобилном оператеру.

У "Телекому" наводе да ће за пренос броја у МТС мрежу, односно услугу преноса броја, корисник морати да издвоји "свега један динар са ПДВ-ом", уз напомену да је у цену је урачунато издавање СИМ картице.

Преносивост броја мобилног телефона доноси корисницима бољи квалитет услуге и прави је покретач конкурентности на свим тржиштима на којима се уведе, истичу у "Випу".

Поступак преноса броја

"Иако ће процедура преноса броја у Србији трајати пар дана, желимо да нагласимо да за то време корисници неће трпети било какав прекид услуге", кажу у том мобилном оператеру.

Према Правилнику о преносивости броја у мобилним телекомуникационим мрежама, који је објављен у новом Службеном гласнику, фирме и грађани моћи ће да задрже комплетан број.

Корисници ће за пренос броја плаћати накнаду од 200 динара новом оператеру, а поступак може да траје око четири дана. 

Захтев за пренос броја подноси се оператеру у чију мрежу корисник жели да пређе. Затим се у року до два дана проверава да ли су испуњени услови за пренос броја.

Рател је предвидео да, уколико су услови испуњени и прихваћен пренос броја, тај поступак се мора обавити у року краћем од два радна дана.

Преношење броја може да се одбије уколико је захтев нетачан или непотпун, уколико припејд корисник није регистрован или се тражи пренос броја из везане серије или корисничке групе.

Наводи се да се не могу пренети ни бројеви за које се утврди да су украдени, непостојећи и привремено или трајно искључени из мреже даваоца броја.

Пренос броја може да се одбије у случају да је корисник мање од три месеца у мрежи даваоца, као и у случају неплаћених дуговања из припејд уговора.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару