Читај ми!

Дужници тајни, дугови јавни

Објављивање предузећа и грађана који не плаћају порезе и доприносе, без обзира о којој суми је реч, представља службену тајну. У Пореској управи кажу да они не штите дужнике, али и да би им посао био лакши да могу да објаве њихова имена.

За неплаћене порезе и доприносе, предузећа и грађани дугују 500 милијарди динара Када се искључе предузећа у стечају и приватизацији, за наплату остаје 110 милијарди динара. Питање је ко су људи који највише дугују држави?

С времена на време, нека имена појаве се у медијима, али су извори тих информација увек анонимни.

Између осталог, и зато што су подаци о пореским дужницима - службена тајна.

У Пореској управи кажу да они не штите дужнике, али и да би им посао био лакши да могу да објаве њихова имена.

"Ко су највећи дужници по основу свих јавних прихода не можемо да објавимо из разлога што имамо члан 7 закона о пореском поступку који то забрањује и чини службену тајну", каже Рада Костић из Пореске управе.

Костићева указује и да у је договору са ММФ-ом, између осталог, тражено да се објаве имена дужника.

Промене закона о пореском поступку усаглашене су са Министарством финансија и порезници очекују да већ крајем ове године добију право да, сваког месеца, на сајту и у дневним новинама објављују листу 100 највећих дужника.

Подељена мишљења у погледу јавности 

"Апсолутно је Србији много више потребна транспарентност у области јавних финансија, тада се у неким областима иде брже напред, у некима спорије. Ја не видим ни један разлог да се таква измена закона не нађе на дневном реду и верујем да ћемо ускоро и добити од стране надлежног министарства", каже Влајко Сенић из Г17плус.

"Мени та идеја Пореске управе изгледа као предлог некакве средњовековне мере и покушај да се створи атмосфера линча у друштву. Наравно да треба да постоји ред у наплати пореза, али мислим да пореска управа има друге инструменте", каже Бојан Ђурић из ЛДП-а.

Поједини стручњаци сматрају да објављивање листе пореских дужника има и лошу страну.

"Где може бити проблем то је да се објави информација за коју се испостави да није тачна. Јер таква информација може да нанесе репутиациону штету, а исправљање криве Дрине је тешко", каже порески саветник Игор Лончаревић.

У Пореском поступку крајњи суд је на суду, наводи Лончаревић, наглашавајући да Пореска управа јесте државни орган, али да на њену одлуку увек може да се уложи жалба.

У Сједињеним Државама имена пореских дужника се објављују, али после судске одлуке. У региону готово све земље имају начело чувања службене тајне.

Једино је Румунија од њега одустала током приступања Европској Унији, али се убрзо вратила на старо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару