Читај ми!

Довољно пшенице у Србији

Министар пољопривреде Душан Петровић поручио да ће ове године бити довољно хлебног жита, јер ће род пшенице бити бољи од лањског, иако је засејана мања површина него прошле сезоне. Влада ће у наредних неколико недеља утврдити откупну цену пшенице овогодишњег рода.

Ове године биће довољно хлебног жита, јер све процене говоре да ће овогодишњи род бити бољи него лањски, рекао је министар пољопривреде Душан Петровић.

"Грађани могу да буду потпуно мирни, имаћемо довољно пшенице и имаћемо врло мале ризике у свим елементима који утичу на цену хлеба", истакао је Петровић после отварања "Фестивала ружа" у селу Липолист близу Шапца.

Укинута Уредба о забрани извоза пшенице постигла свој циљ, јер је пре њеног доношења извоз те житарице достигао драматичан пораст.

Министар пољопривреде је убеђен да је Влада у право време донела ту уредбу, јер би у супротном Србија морала половином маја да увезе пшеницу за потребе становништва, што би повећало трошкове и цену хлеба.

"У овом тренутку имамо сасвим довољну количину хлебног жита, можемо мирно да сачекамо жетву. Све процене говоре да ће род бити бољи него прошле године и да ћемо имати веома значајне количине пшенице, иако је засејана мања површина него прошле сезоне", рекао је ресорни министар.

Петровић је додао да Влада Србије и Министарство пољопривреде пажљиво прате како ће се формирати цена пшенице на тржишту и наговестио да ће у наредних неколико недеља Влада утврдити откупну цену пшенице овогодишњег рода.

Жетва пшенице у Србији требало би да почне у првим данима јула, а процене су да ће овогодишњи род хлебног жита износити око 1,8 милиона тона, рекао је секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије Милан Простран.

"Пшеница се опоравила у току маја, стање усева је доста добро и очекујемо хектарски принос између 3,8 и четири тоне", рекао је Простран.

И Простран наводи да ће Србија имати довољно пшенице за своје потребе а биће и за извоз, 150.000 до 200.000 тона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару