Читај ми!

Чекајући нову електрану

Србија већ четврт века чека нови електроенергетски објекат. Градња термоелектране "Колубара Б" подсећа на причу о Скадру на Бојани. Изградња је почела 1988. године и убрзо прекинута. ЕПС ипак, не одустаје. Недавно је прихватио понуду италијанског "Едисона", који је био једини на тендеру за наставак градње нових 750 мегавата.

Градилиште нове термоелектране "Колубара Б" у Каленићу крај Уба, отворено је пре 23 године. Због рата и недостака новца, деведесетих су радови обустављени, а потом, из чешког кредита са "Шкодом" купљено је још опреме у вредности од 100 милиона долара.

Директор сектора за стратегију ЕПС-а Александар Јаковљевић каже да ће досадашњи радови као и опрема која је испоручена и уграђена бити унети као удео ЕПС-а у нову копанију и додаје да је "Едисон" ЕПС-у у новој копанији понудио удео од 36,4 одсто.

И поред беспарице, у ЕПС-у кажу да градилиште и опрему редовно одржавају. Анализа која је рађена упоредо са тендером показује да је у добром стању.

У "Колубари Б", би, на основу договора са "Едисоном", требало да никну два блока укупне снаге 750 мегавата. Будући инвеститор већ је обишао градилиште и више од 90 одсто опреме која се налази у термоелектрани моћи ће да се користи.

Стручњаци оцењују да се тај посао не сме више одлагати. После економске кризе, а сада јапанске нуклеарне катастрофе, метали су на светском тржишту све скупљи. И за производњу опреме потребно је најмање три до четири године од наруџбе.

Уредник "Енергопортала" Драган Недељковић нада се да ће се остварити планови за изградњу нових блокова у "Колубари Б". "Градња не значи само то да ћемо имати сигурно снабдевање електричном енергијом, већ значи и посао многим фирмама у Србији које ће око тога бити агажоване", каже Недељковић.

Већ крајем јуна, ЕПС и "Едисон" требало би да почну преговоре о детаљима посла и рад на студији изводљивости. Планирано је да се градња "Колубаре Б" настави за годину и по како би била у погону 2017. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару