Читај ми!

Стопе мање, порези већи

Општине самостално одлучују о порезу на имовину, највећи порез у Београду, а најмањи у Крушевцу.

Власницима некретнина у Србији ове године је повећан порез на имовину, а општине саме одлучују коју ће пореску стопу применити. 

Због повећања пореске основице на коју се та стопа обрачунава, и укидања олакшица, износи за порез на имовину већи су и у општинама које су је смањиле. Због тога су поједине одлучиле само да ограниче за колико овогодишњи порез може да буде већи од прошлогодишњег.

Већ три године, колико је прошло од најаве до усвајања и примене новог Закона о порезу на имовину, Видосава Јовановић прерачунава и стрепи. Живи сама у 46 квадрата, у најстрожем ценру Београда, са пензијом од 16.000 динара. Дугоишчекивано пореско решење, коначно је стигло.

"Није тако страшно, како сам се плашила. С обзиром да је ова зграда стара 100 година, порез је  умањен, иначе би било много скупље", рекла је Видосава Јовановић. Сада ће платити 5.800 динара, што је повећање од око 40 одсто.

Београд је први одлучио да не смањује пореску стопу, а порез на имовину повећа до 60 одсто, колико дозвољава закон.

У Новом Саду могућност повећања је упола мања, док су у Врању одлучили да сума на уплатницама за порез не сме бити виша од 10 одсто у односу на прошлу годину.

У Крушевцу стопа преполовљена

Међу градовима који су посегли за смањењем пореске стопе, Крагујевац је то учинио први, док је Крушевац ту стопу чак преполовио, тако да власници новијих станова сада плаћају мање, а они у старијим зградама више, јер су смањене раније олакшице.

"Можемо да кажемо да ће грађани Крушевца у просеку имати оптерећене које ће бити у границама које су биле и у 2010. години", рекао је Небојша Јовић из Градског већа Крушевца.

"Са овим смањењем пореске стопе, значи да ће грађани са новим пореским решењем, добити повећање од 20 одсто, пореза на имовину", рекла је Мира Јевтић Станарчић из Управе прихода у  Крагујевцу.

У Сталној конференцији градова и општина не очекују много више новца у локалним касама, јер се при разрезивању пореза водило рачуна о све слабијој платежној моћи грађана. Значајнији ефекат очекују од тога што су знатно проширили број пореских обвезника.

"Тај обухват је, од кад је наплата пореза прешла на општине, повећан за 40, а у неким градовима и на 65 одсто", рекао је Саша Пауновић, председник Сталне конференције градова и општина.

Тек што је закон први пут примењен, увелико се прича о неопходности његове измене, у чему предњачи градоначелник престонице. Јер ако се закон не промени, догодине неће важити одредба да пореско задужење у односу на старо, не може бити веће од 60 одсто, па порези на станове у 2012. години могу и вишеструко порасти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару