Одбрамбена индустрија највиталнија

Подизање нивоа знања и развој новог наоружања и војне опреме кључ развоја одбрамбене индустрије, рекао министар одбране Драган Шутановац. Одбрамбена индустрија је највиталнији део индустрије Србије, оценио министар одбране.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да су претходне године показале да је одбрамбена индустрија највиталнији део индустрије Србије, истакавши да је подизање нивоа знања кључ развоја државе.

Шутановац је, обилазећи Војнотехничком институту (ВТИ) уочи Међународног сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2011", који ће се одржати крајем јуна у Београду, рекао да Министарство одбране и Војска Србије велики значај дају управо развоју новог наоружања и војне опреме.

Министар је прецизирао да су инвестиције уложене последњих година у ВТИ вишеструко веће него што су биле раније, истичући да су те инвестиције од 1989. до 2007. године "биле минорне" а да су само у последње три године кумулативно веће него у свим годинама пре тог периода.

Према његовим речима, важно је рећи да се са повећањем производње наоружања и војне опреме које се извози, а што је 10 пута веће него 2007. године, повећавају и инвестиције у нове пројекте.

Шутановац је подвукао да је у ВТИ примљено 39 нових младих истраживача и научника, а да се планира да се распише у току ове године конкурс за њих још 40.

Министар је истакао да ће се на сајму "Партнер 2011" приказати први пут нови производи одбрамбене индустрије Србије, истичући у том смислу и да су медији могли данас први пут да виде и лет беспилотне летилице "Врабац" која је надлетала ВТИ за време посете тој институцији.

Директор ВТИ пуковник Зоран Рајић је у обраћању министру и окупљенима у сали института представио пројекте који су завршени, као и оне на којима се ради, истичући да су људи и стручни кадар највећи капацитет који ВТИ има.

Шутановац је, такође, обишао и реконструисани трисонични аеротунел, што, како је рекао, није само најзначајнија аеротунелска инсталација у том институту, већ и један од само неколико сличних у свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару