Од септембра еврообвезнице

Прве еврообвезнице Србија ће емитовати у септембру, најавио државни секретар у Министарству финансија Горан Радосављевић. Влада и НБС ће ускоро потписати Меморандум о процесу динаризације, рекао државни секретар.

Влада Србија донела је одлуку о емитовању еврообвезница и прва емисија се може очекивати почетком септембра", изјавио је у Бечићима државни секретар у Министарству финансија Србије Горан Радосављевић.

Радосављевић је на Самиту гувернера централних банака и министара финансија југоисточне Европе у организацији "Економист медија групе" казао да би вредност прве емисије еврообвезница требало да буде 500 милиона у еврима и 200 милиона у динарима.

"За Србију ће то бити изазов, али сматрамо да постоји тражња за обвезницама у динарима", рекао је Радосављевић. Државни секретар је најавио и да су Влада и Народна банка Србије пред потписивањем Меморандума о процесу динаризације.

Државни секретар у Министарству финансија очекује да ове године у Србији буде 3 до 3,5 милијарде евра директних страних инвестиција, што, како је рекао, са подстицајним мерама није нереално.

Радосављевић је истакао да је Србија за три године кризе учинила све да фискални дефицит одржи на нивоу од четири одсто бруто домаћег производа у чему јој је помогао аранжман са Међународним монетарним фондом.

"Средства су искоришћена за субвенције привреди и субвенционисање каматних стопа", рекао је Радосављевић.

Он је истакао да је Србија у последња четири месеца повукла од Европске инвестиционе банке 250 милиона евра кредита и да ће се током лета код исте банке задужити за додатних 250 милиона евра. Тај новац намењен је, према његовим речима, извозницима и медијима.

Радосављевић је нагласио је и да је циљ Србије да до 2013. смањи фискални дефицит на три одсто БДП-а, да би он 2015. достигао један одсто БДП-а нагласивши и да јавни дуг никако не би требало да пређе 45 одсто БДП-а, нерачунајући трошкове реституције.

"Очекујемо да ће се до 2015. јавни дуг смањити на 40 одсто БДП-а", рекао је Радосављевић. Да би то било могуће, трага се за новим изворима финансирања. Један од извора ће бити, како је рекао Радосављевић, претприступни фондови (ИПА) Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару