Читај ми!

Динар опет слаби

После месец дана, динар поново благо слаби у односу на евро. Умерено слабљење динара неће утицати на инфлацију, кажу стручњаци. Економисти поручују да је рано за процене да ли је раст курса евра краткорочан или ће се наставити.

Динар наставља да слаби и данас је премашио психолошку границу од 100 динара за евро. Како ће се курс кретати у наредном периоду, нико не жели да прогнозира. После једномесечне паузе у банкама и мењачницама за евро поново траже више од 100 динара.

Бивша министарка финансија сматра да је рано процењивати да ли је раст курса евра краткорочан или ће се наставити.

"Наравно да увек овакве промене курса можете да доведете у везу са смањењем степена рестриктивности монетарне политике, дакле смањења каматне стопе", каже Диана Драгутиновић.

Народна банка не жели да саопшти да ли је интервенисала на девизном тржишту, већ само да ће то чинити ако буде потребе.

Нешто повећана тражња за девизама, по оцени НБС, узрокована је роком доспећа девизних државних хартија од вредности издатих у децембру 2010. и најавом будућих емисија хартија од вредности.

И за оне који сматрају да тренутни курс није реалан, јер не одражава конкурентност привреде, прихватљиво је само умерено слабљење динара.

Економиста Милојко Арсић сматра да умерено јачање динара не би утицало на инфлацију. "То што је динар јачао, није се одразило на цене, оне су усклађене са курсом од 105 динара", каже Арсић.

Премијер Мирко Цветковић поручује да Влада Србије сматра да је најповољнији онај курс који је тржишно одређен, али додаје да интересне групе утичу на вредност динара.

"Драго ми је да је дошло до смањења референтне стопе и смиривања инфлације које ће у наредном периоду довести до веће економске стабилности земље", каже председник Владе.

Стручњаци упозоравају да и поред благог привредног раста, незапосленост и даље расте - процењују да ће 2011. године радно место имати свега 45 одсто радно способног сановништва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару