Читај ми!

Акцизе празне резервоаре

Због Измена закона о акцизама, гориво скупље већ следеће седмице. Ако у међувремену и сирова нафта поскупи, цене бензина и дизела биће још више. Обезбеђивање залиха и сипање у кантице све чешћа слика на пумпама.

Усвајањем Измена закона о акцизама у Скупштини, изједначене су акцизе на домаће и увозне нафтне деривате. Нафташи најављују да ће већ следећег уторка бензин из домаће производње поскупети за 4,5 динара, а дизел за два динара. Ако у међувремену и сирова нафта поскупи, цене ће бити још више.

Ових дана сипање у кантице и флаше честа је слика на пумпама. Гориво је већ папрено, па возачи кажу, да је добродошла каква таква залиха.

Већина возача каже да ће престати да вози, ако гориво буде поскупело. Неки се жале и на квалитет горива.

Нафташи, међутим, не виде простора за појефтињење, иако су свесни да је гориво скупо. Возачи, са друге стране, у резервоар сипају горива највише за 1.000 динара.

"Чак има и награда за пун резервоар, али нико се не хвата за пун резервоар, јер је скупо. Гориво иде горе, конкуреција је јака, управљамо се према осталима", рекао је Мирко Лазић, власник пумпе.

Повећање акциза утицаће негативно на промет. Гориво се више добавља из суседних земаља.

"Оно што је још битније можда јесте да ће сада радити црно тржиште јер ће људи покушавати на све начине јефтиније да дођу до горива", изјавила је Јелица Путниковић, стручњак за енергетику из Балкан магазина.

После великог прошлонедељног раста, цене сирове нафте на светским берзама већ три дана падају око два одсто, на нашим пумпама нема појефтињења.

"То се на нашим пупама не види. Другим речима, те кратке осцилације, наши нафташи не могу да прате, не виде се на пумпама. На нашим пумпама се види уколико цена бензина прати растући тренд у дужем периду, два три месеца", рекао је Милутин Николић из Инвестиционе куће "Цитадел".

У поређењу са земљама региона, Србија већ дуго предњачи по ценама, а сада и по државним наметима на нафтне деривате.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару