Читај ми!

Биље лечи и новчаник

Егзотично биље се у Србији гаји на око 2.500 хектара. Производња лековитог, зачинског и ароматичног биља захтева ручни рад без употребе пестицида. Потражња је све већа, па тако и могућност зараде.

Лековито, зачинско и ароматично биље некада се куповало у Индији. Најегзотичније зачине данас можемо купити на нашим пијацама и продавницама. То биље се у Србији гаји на око две и по хиљаде хектара, а простора за повећање производње има, јер је потражња код нас и свету све већа. Узгајање најегзотичнијих зачина може бити исплативо.

Мирко Олушки је пре 20 година са оцем на десетак хектара започео производњу лековитог, зачинског и ароматичног биља. Биље гаје на више од 1.000 хектара земље, од којих добијају 2.000 тона суве робе.

"Највећи део производње преради и доради, извози се за Немачку, док се део сировина користи за призводњу чајева, готових производа, филтер чајева", рекао је Олушки.

"Имамо константни раст производње и извоза сировина, али све више извозимо и готове производе", истакао је Олушки.

И за ову робу најважније је обезбедити тржиште. Стратешко партнерство са Немачком компанијом "Мартин бауер" гаранција је продаје сировина.

Чајеви се продају у земљама бивше Југославије, Словачкој, Мађарској, Чешкој као и у Америци и Канади. За пристојну зараду од менте, мелисе или морача, довољна је и просечно родна година.

"По једном хектару може да остане, ако је све у реду и све урадите, најмање 500, а и читавих 1.000 евра", каже Олушки.

Зарада од тамијана достиже и до 3.000 евра по хектару, мада улагања нису мала.

Золтан Леви, пољопривредник из Сенте, каже да је за подизање расада, расађивање, орање, ђубриво, потребно уложити и преко 1.000 евра по хектару.

Од друге до четврте године, препоручљиво је узгајати биље на истој парцели и тада су улагања мања. Без система за наводњавање, на добар принос, не треба рачунати.

"Ако човек купује нов систем са наводњавање, онда то би коштало десет до 20.000, али ми сиромашни сељаци купујемо све старо, са отпада половно, па то после поправљамо и тиме радимо. Систем кошта од две до пет хиљада евра, зависи који је тип и у каквом је стању", каже Леваи.

Да би четворочлана породица од овог посла могла лепо да живи потребно је да има од 15 до 20 хектара под биљем.

Производња захтева ручни рад и нема употребе пестицида. Све што се произведе могуће је извести, тако да осим што помаже здрављу, биље би многима могло да опорави и новчаник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару