Читај ми!

Европски стандард за српске железнице

Прилагођавање српских железница европским стандардима у наредних десет година коштаће око 4 милијарде евра. Већи део средстава обезбедиће ЕБРД и Европска инвестициона банка, поручено са Међународне конференције о улагањима у железницу која се одржава у Београду.

У наредних 10 година, за прилагођавање српских железница европским стандардима потребно је уложити око 4 милијарде евра.

Србија ће већину средстава добити од Европске банаке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке, поручено са Међународне конференције "Инвестиције у железнице југоисточне Европе", која је почела у Београду.

Трансформисањем у затворено акционарско друштво и поделом на четири сектора (саобраћај, теретни саобраћај, инфраструктура и имовина), "Железнице Србије" испуниле су европски услов за функционисање у заједничком систему.

Тиме су се створиле и могућности за подизање кредита сваког предузећа посебно, са јасним планом ко се и за шта задужује.

"Српске железнице морају да уђу у европски систем. Можете да очекујете значајну финансијску подршку Европе да бисте остварили свој циљ, али своје планове морате усагласити са суседима и читавим континентом", каже Харолд Хот, из аустријских железница.

У Министарству за инфраструктуру кажу да ће значајна финансијска помоћ од 800 милиона долара руског кредита почети да се користи од јесени, а тај новац је намењен градњи нових пруга и обнови београдског железничког чвора.

"Сузили су се пројекти који ће бити финансирани. То ће извесно бити пруга Ваљево-Лозница, техничко-путничка станица Земун у оквиру београдског чвора, други колосек на прузи Београд-Панчево, укључујући и обнову постојећих", каже Дејан Ласица, из Министарства за инфраструктуру.

"Железнице Србије" представиле су план будућег пословања и на том скупу ће затражити техничку и материјалну помоћ железничких управа из окружења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару