Читај ми!

Сигурнији кредити за аграр

Министарство пољопивреде и трговине потписало уговор са осигуравајућим компанијама о дотацији пољопривредницима за осигурања. Уредба о забрани извоза пшенице, престаје да важи 16. јуна и неће бити продужена, каже министар Душан Петровић и додаје да нема више ризика у снабдевању домаћег тржишта брашном и хлебом.

Уредба о забрани извоза пшенице, која престаје да важи 16. јуна, неће бити продужавана, јер за то нема разлога, каже министар пољопривреде и трговине Душан Петровић.

Са залихама од 300.000 тона пшенице, ризика у снабдевању домаћег тржишта брашном и хлебом више нема. Да уредба није донета, већ половином маја у недостатку довољних количина домаће пшенице дошло би до озбиљних поремећаја у снабдевању.

Министарство је са осигуравајућим компанијама потписало уговор о дотацији, коју даје пољопривредницима за осигурања животиња, усева и плодова у овој години.

Први пут, држава ће у потпуности покрити трошак осигурања кредита, пољопривредницима који се одлуче да их узму, ради проширења сточног фонда.

Осигурања су прихватила понуду Министарства да по најнижој цени преузму ризик исплате штете, која настане у периоду трогодишње отплате кредита.

"Желимо да дамо свој допринос и прихватили смо понуду Министарства да учествујемо у заокруженом систему који подразумева и финансирање и осигурање као што је то свуда у свету", каже Миленка Јездимировић, директорка "Дунав осигурања".

Новац за покриће трошкова осигурања део је пакета тешког 2,7 милијарди динара које је Влада издвојила за дотацију пољопривредних кредита.

"Већ после 15. јуна целокупан систем биће заокружен и ко год буде желео моћи ће да купи неопходну механизацију, обнови сточни фонд, уложи у воћарство и, реконструкцију објеката, ово је прилика за један велики инвестициони циклус", каже Душан Петровић, министар пољопривреде и трговине.

Због промена у Министарству, средства за уобичајене дотације, од 40 одсто, пољопривредницима који осигуравају усеве и стоку од последица невремена издвојена су нешто касније. То је успорило потписивање уговора које пољопривредници и осигуравајуће куће склапају средином пролећа.

"Велико је интересовање управо последњих тридесетак дана, пољопривредници се интересују и имамо заиста повећан број захтева", наводи Драган Филиповић заменик директора "Делта ђенерали осигурања".

Већа помоћ државе онима који се осигуравају и спремност компанија да снизе трошкове осигурања, требало би да промене статистику по којој, код нас свега 10 одсто пољопривредника осигурава своју имовину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару