Читај ми!

Опречно о стамбеним кредитима

Гувернер НБС Дејан Шошкић сматра да је мера централне банке о подизању стопе учешћа за стамбене кредите, исправна. Међутим, у Министарству животне средине, рударства и просторног планирања страхују да ће то погоршати ситуацију у грађевинском сектору.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је да повећање учешћа грађана, са 10 на 20 одсто, за стамбене кредите неће негативно утицати на ту врсту кредитирања и стамбену изградњу у Србији и у складу са настојањима НБС да буде одржана стабилност финансијског сектора.

Шошкић је, на конференцији за новинаре, рекао да ће се у току дана састати са премијером Србије Мирком Цветковићем и елаборирати му због чега је таква одлука донета.

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић рекао је да треба да се уваже и аргументи привредника који раде у области грађевинске индустрије.

"Мислимо да су мере НБС добре и поштујемо њихову одлуку да јачањем динара и смањењем инфлације у Србији поспеше амбијент за пословање, али смо сигурни да треба да се уваже и аргументи привредника који раде у области грађевинске индустрије", рекао је Дулић.

Према Дулићевим речима, нова мера НБС о учешћу од 20 одсто при узимању стамбених кредита могла би да има негативне ефекте по грађевинску индустрију.

Инфлација у паду

Гувернер НБС рекао је да је годишња инфлација у Србији у мају месецу смањена је на 13,4 одсто, са 14,7 одсто колико је износила у априлу и у наредним месецима требало би да настави да опада и приближи се циљаној стопи.

"Врх инфлације је иза нас и она ће у наредним месецима опадати услед стабилизације цена хране и предузетих мера монетарне политике", рекао је Шошкић.

Гувернер НБС рекао је да је на основу процене да ће инфлаторни притисци у наредном периоду бити нижи, Извршни одбор НБС донео одлуку да се референтна каматна стопа смањи са 12,5 на 12 одсто".

Према речима гувернера, снажнији пад инфлације очекује се током летњих месеци.

Домаћа валута је од почетка године номинално ојачала за 7,4 одсто у односу на евро, што је према речима Шошкића, у највећој мери последица великог интересовања страних инвеститора за куповину државних записа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару