Регионални економски форум у Бечу

Представници 67 земаља окупили су се у Бечу на регионалном форуму Светског економског форума. Главне теме су глобална компетитивност, ресурси и "ризик отпорности". Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић сутра ће се обратити учесницима Форума.

Регионални форум Светског економског форума, чија су тема Централна Азији и Европа, отворен је данас у Бечу. На самом почетку Форума поручено је да је Централна Азија важна за Европу, посебно када је реч о енергетским ресурсима.

Отварајући конференцију у бечкој палати Хофбург, аустријски канцелар Вернер Фајман оценио је да Централна Азија и Европа имају пуно заједничких интереса и сличних изазова и да је зато важна међусобна сарадња.

"Оба региона је тешко погодила криза. Иновације имају кључну улогу, заједно са образовањем, истраживањем, и промоцијом социјалних стандарда, у превазилажењу последица кризе", рекао је Фајман.

Министар је указао да истраживања показују да извори обновљиве енергије могу до 2050. да покрију чак 77 одсто укупне светске потребе за енергијом.

Када је реч о гасу, Фајман је истакао да зависност од гаса неће нестати преко ноћи, па је зато за Аустрију и Европу важан пројекат гасовода Набуко, који треба да омогући увоз гаса из Централне Азије.

Тај гасовод, како је нагласио, допринеће и јачању односа Европе са Централном Азијом.

Регионална и глобална питања 

Дводневна конференција у Бечу окупила је више од 500 представника политике, привреде, академија и цивилног друштва из преко 67 земаља.

Главне теме овогодишњег скупа, на којем Србију представља потпредседник Владе Божидар Ђелић, који ће се сутра обратити присутнима, су глобална компетитивност, ресурси и ризик отпорности.

На састанцима ће учесници размотрити и глобална питања, укључујући политичка превирања на северу Африке, будућност евра, питање енергетских ресурса након кризе у Јапану, као и ко бележи најбржи раст.

Због Форума аустријске власти предузеле су мере предострожности, тако да је центар Беча од јуче претворен у забрањену зону, у коју могу ући само учесници и новинари.

На границама Аустрије привремено је стављен ван снаге Шенгенски споразум, уведене су граничне контроле, како би се спречио масовни долазак антиглобалиста, који би могли изазвати нереде.

Антиглобалисти за сваку конференцију Форума организују протесте, који често заврше окршајима полиције и демонстраната. Јучерашње демонстрације антиглобалиста протекле су мирно, уз учешће свега 500 демонстраната и скоро двоструко већег броја полицајаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару