Енергетска сарадња по плану

Србија и Италија ове године почињу градњу 10 хидроелектрана на Ибру, поручили су представници влада двеју земаља у Риму. Саветник премијера Петар Шкундрић најављује да ће се на јунском српско-италијанском самиту потписати нови енергетски уговори.

Саветник премијера Србије за енергетику Петар Шкундрић изјавио је, после разговора у Риму са министром за економски развој Италије Паолом Романијем, да се крајем ове или почетком наредне године очекује први камен темељац за једну или две у низу од 10 малих хидроелектрана на Ибру, чија вредност износи око 300 милиона евра. 

Шкундрић је рекао да, када су у питању пројекти везани за средњу Дрину, ускоро ће почети израда пројектне документације и формирање заједничког предузећа, као и договарање рока, по убрзаној процедури, за завршетак изградње ових капацитета.

Вредност хидроелектрана на средњој Дрини премашује 800 милиона евра. На средњој Дрини планирана је градња три хидроелектране, укупне снаге 321 мегават, а годишња производња била би 1,2 милијарде киловат сати електричне енергије.

Шкундрић је разговор о енергетској сарадњи две стране са Романијем и представницима италијанске компаније "Сећи енергија", која је партнер Електропривреди Србије, оценио као веома успешан.

Према речима Шкундрића, разговорало се и о реализацији пројекта завршетка градње термоелектране "Колубара Б" и понуди италијанског "Едисона" за овај пројекат, чија је вредност већа од милијарду евра.

Шкундрић је додао да се разговарало и о условима под којима ће Италија откупљивати чисту енергију од Србије и Републике Српске.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић, који је, такође, присуствовао састанку, оценио је да се сарадња те компаније са компанијом "Сећи енергија" на градњи хидроелектрана на Ибру одвија по плану, а први грађевински радови могу се очекивати до краја ове године.

Италијански министар Паоло Романи поручио је да, у тренутку када је у целом свету доведена у питањe производња електричне енергије из нуклеарки, неопходно је да Србија, Република Српска и Италија реше проблем недостатка енергије производњом из обновљивих извора енергије.

Марковић је потврдио да би 21. јуна на српско-италијанском самиту требало да се потпише и први уговор ЕПС-а и "Едисона" за завршетак градње ТЕ "Колубара Б".

У државној делегацији били су министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић, саветник премијера за енергетику Петар Шкундрић и државни секретар за енергетику Душан Мракић. Разговорима су присуствовали и министар енергетике Републике Српске Жељко Ковачевић и генерални директор Електропривреде РС Бранислава Милекић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару