Читај ми!

Позив кипарским инвеститорима

Премијер Мирко Цветковић позвао је кипарске компаније да улажу у Србији и сарађују са српским привредницима. Председник Димитрис Христофијас указао да Србија може да искористи Кипар као међународни и регионални пословни центар, да лакше уђе на тржишта земаља ЕУ и Блиског истока.

Другог дана посете Кипру, премијер Србије Мирко Цветковић позвао је кипарске компаније да улажу у Србији и сарађују са српским привредницима, јер политички односи две земље представљају добру основу за интензивнију привредну сарадњу.

Цветковић је, на Пословном форуму Србија - Кипар у Никозији, истакао да је Србија земља са стабилном економијом, трајно опредељена за приступање Европској унији и да до краја године очекује добијање статуса кандидата.

Цветковић је подсетио да је Србија у априлу заршила двогодишњи стендбај аранжман са ММФ-ом, који јој је помогао да прође кроз економску кризу релативно боље од суседних земаља, а да се преговара о новом аранжману из предострожности са том финансијском институцијом.

Србија има веома повољан порески режим, рекао је Цветковић, нагласивши да је порез на добит од 10 одсто један од најповољнијих у Европи, а порез на додату вредност од 18 одсто и порез на зараде 12 одсто нижи него у већини земаља централне и источне Европе.

Позивајући кипарске инвеститоре да улажу у Србији, премијер је подсетио на закључене споразуме о слободној трговини са ЕУ, Русијом, Белорусијом, Казахстаном, земљама ЦЕФТА споразума.

Кипарски председник Димитрис Христофијас истакао је на форуму у Привредној комори Кипра да је пословање са Србијом изузетно важно за ту земљу.

Христофијас је указао да земље као што је Србија могу да искористе Кипар, као међународни и регионални пословни и финансијски центар, да лакше уђу на тржишта земаља ЕУ и Блиског истока.

Према његовим речима, везе са Србијом имале су веома важну улогу у расту кипарске економије и очекује се да се снажна повезаност и сарадња две земље настави и у будућности.

Приоритетни сектори

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин истакао је да су за сарадњу две земље приоритетни сектори: пољопривредно-прехрамбена индустрија, енергетика и обновљиви извори енергије, металска индустрија, туризам и улагање у слободне зоне.

Бугарин је указао на то да је највећи обим робне размене Србије и Кипра забележен 2005. године, 150 милиона долара, а да је у прошлој години, као последица светске економске кризе, био на рекордно ниском нивоу.

Председник кипарске привредне коморе Мантос Мавроматис истакао је да та институција схвата велики потенцијал економске сарадње Кипра и Србије, због чега ће помоћи у промовисању и јачању привредне сарадње две земље.

Другог дана посете Кирпу, премијер Цветковић састао се са поглаваром Кипарске православне цркве архипеископом Хризостомом Другим.

Архиепископ Хризостом Други у Архиепископској палати у Никозији, изразио је велико задовољство због посете српског премијера и истакао да Кипар и Кипарска православна црква Србију сматрају пријатељском земљом.

Цветковић је захвалио за хуманитарну помоћ која је током санкција слата српском народу, као и за помоћ коју Кипарска православна црква пружа за обнову верских објеката Српске православне цркве на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару