Читај ми!

Милијарда евра на располагању

Мисија Међународног монетраног фонда и Влада Србије постигли су прелиминарни договор о будућем стендбај аранжману из предострожности који би трајао 18 месеци и Србији омогућио приступ помоћи од око једне милијарде евра.

Влада Србије постигла је нови аранжман са ММФ-ом, који би могао да буде склопљен крајем септембра. Био би то договор из предострожности, на годину и по дана.

Њиме би Србија имала на располагању милијарду евра, које би могла да повуче уколико се економска ситуација у земљи погорша, кажу у мисији ММФ-а на крају посете Београду. У кабинету премијера тврде да Влада не намерава да повлачи новац.

После десетодневне анализе, оцена ММФ-а је да се српска економија полако опоравља, а да Влада, за сад, поштује договорена ограничења трошкова државе.

С обзиром на слабу динамику реалних личних примања и велики губитак радних места од почетка кризе 2008. године, прелазак на уравнотеженији раст је тежак и болан.

Рестриктивна монетарна политика је потребна да би се сузбила висока инфлација која је углавном резултат повећања цена хране.

Мисија ММФ-а саопштила је да "не види простор да се повећају пензије и зараде у јавном сектору, више него што је планирано за октобар".

Са ММФ-ом се поново разговарало о реформама које би требало спровести да се повећа конкурентност привреде, али и о томе да држава не улаже довољно у инфраструктуру.

"Представници ММФ-а и мој кабинет су се сложили да та средства у наредном периоду треба да буду дефинисана одређеним процентом у односу на укупан износ буџета", рекла је потпредседница Владе Србије Верица Калановић.

Министар економије Небојша Ћирић рекао је да је идеја да само у случају велике кризе и преке потребе, имамо приступ одређеним средствима које ће нам ММФ ставити на располагање.

Основни циљ склапања аранжмана јесте да се обезбеди поштовање правила фискалне одговорности и да се поправе услови за инвестирање. Детаљи ће бити утврђени у августу, за када је заказан следећи сусрет Владе и ММФ-а.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару