Читај ми!

О новом зајму у августу

Детаљи новог аранжмана Србије и ММФ-а из предострожности биће договорени у августу. Аранжман подразумева могућност, али не и обавезу повлачења средстава, истичу у Влади Србије. Зајам би могао бити "тежак" милијарду евра, рекао Алберт Јегер.

Фискална политика спроводи се у складу са договореним оквирима, а најављени су и нови разговори у августу када ће бити договорени сви детаљи новог аранжмана из предострожности, закључили су представници Владе Србије и ММФ-а, на крају прве рунде преговора са том институцијом.

"Аранжман из предострожности подразумева могућност, али не и обавезу повлачења средстава. Влада Србије не намерава да повлачи средства која ће бити резервисана", наведено је у саопштењу после разговора премијера Мирка Цветковића и делегације ММФ-а коју предводи Алберт Јагер.

Истакнуто је да је неопходно да реализација фискалне политике буде у складу са утврђеним фискалним правилима до краја године.

Током разговора било је речи о току реформи које се спроводе у Србији, као и о реформама које ће се спроводити у наредном периоду у циљу подизања конкурентности српске привреде, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Крајем септембра Влада Србије би са ММФ-ом могла да потпише аранжман из предострожности вредан милијарду евра, изјавио је Алберт Јегер за Економист магазин. 

Јегер је рекао да се о детаљима још преговара, али да ће највероватније аранжман трајати годину и по и да ће новац српским властима, пре свега Народној банци Србије, бити доступан крајем септембра, напомињући да ће бити коришћен само у случају погоршане економске ситуације, односно ако се "материјализују" неки од ризика које је означио ММФ.

Више новца за велике инфраструктурне пројекте

Потпредседница Владе Србије Верица Калановић изјавила је да је са ММФ-ом усаглашено да се више буџетског новца троши на велике инфраструктурне пројекте.

Калановићева је навела да је договорено да та средстава треба да буду дефинисана у одређеном проценту у односу на укупан буџет и да је са ММФ-ом усаглашено да та средства не представљају потрошњу, него управо могућност за брзи развој привреде и самим тим за боље пуњење буџета.

Усаглашен је прелазак са годишњег на програмско финансирање. Тиме је решен један од проблема - то што је остајао непотрошен део новца који није могао да буде пребачен на неки други пројекат, због годишњег плана потрошње средстава за велике пројекте.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић рекао је да аранжман са ММФ-ом служи као показатељ да Србија има стабилно пословно окружење за инвестирање и стабилну макроекономску ситуацију.

Србија је 15. априла успешно окончала трогодишњи стендбај аранжман, у оквиру којег је од укупно расположивих средстава око три милијарде евра искоришћено око 1,52 милијарде евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару