Читај ми!

Шанса на сајму некретнина

Ефекти економске кризе осећају се мање него прошле године, оцењено је на Сајму некретнина и инвестиција у Бечу, где се представило око 140 излагача из 19 земаља. Србија већ пет година учествује на том сајму.

Већ пету годину, на Сајму некретнина и инвестиција у Бечу учествује и Србија, а како се показало, страни инвеститори се интересују за куповину пољопривредног земљишта, али и за локације са добром инфраструктуром и повољним условима за изградњу пословних и индустријских објеката.

Штанд излагача из Србије био је веома посећен, а уговорено је и неколико конкретних послова домаћих излагача и страних инвеститора чија се реализација очекује до краја године.

"Србија може много тога да понуди ако погледамо од туризма, ако погледамо пољопривреду, ево јутрос су ми људи тражили 1.000 хектара пољопривредног земљишта да купе да гаје кромпир", каже Недељко Малиновић из "Кластер некретнина".

Градоначелник Суботице Саша Вучић рекао је да они већ две године нуде пословну зону у Малом Бајмоку, затим касарне, а највећи потенцијал је Палићка бања.

Александар Радуловић из Агенције за страна улагања и промоцију извоза Србије каже да су највеће замерке на функционисање администрације, система доношења дозвола, брзини и извесности, односно да се зна у ком року ће се шта издати да би они могли да планирају градњу.

"Доста је инвеститора који, рецимо, не желе да добију дозволу па да крену у прву фазу, па да онда добију дозволу успут, него просто желе да буду сигурни и да добију све дозволе одједном и да онда тек крећу у саму градњу, а то код нас уме дуго да траје зависно од пројекта",каже Радуловић.

Највеће интересовање показали су инвеститори из Аустрије и Немачке. Патрик Цехетмајер из компаније "Ерсте груп иморент" каже да је Србија дефинитивно веома интересантно место за инвестирање.

"Србија, посебно Београд је срце југоисточне Европе. Оно што је неопходно јесте политичка стабилност. Србија веома напредује у томе и има све веће шансе да привуче инвеститоре из целог региона. Аустријски инвеститори су веома заинтересовани за Србију", истиче Цехетмајер.

"Београд је веома занимљив због богатог историјског наслеђа. Нови Београд има много простора и потенцијала за развој и, наравно, ту треба још много да се гради", наглашава Роланд Кребс, архитекта из Беча.

Чињеница да је у Србији цена радне снаге нижа него и да имамо одличне стручњаке мотиви су страним инвеститорима да граде код нас.

Иако Србију виде као земљу донекле ризичну за улагање, страни инвеститори ипак су заинтересовани да граде у нашој земљи, и то посебно пројекте који користе обновљиве изворе енергије, као што су енергија сунца и ветра, хидроенергија и геотермална енергија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару