Читај ми!

Олакшице за тек запослене

Послодавци ће од данас држави плаћати мање намете за плате новозапослених радника. За раднике старије од 45 и млађе од 30 година неће плаћати порез на зараду, док је за остале новозапослене пореско растерећење делимично.

На плате новозапослених радника, послодавци ће од данас плаћати и до 70 одсто мање намете, него за плате оних који раде. За раднике старије од 45 и млађе од 30 година неће плаћати ни порез на зараду, док је за остале новозапослене пореско растерећење делимично.

За сада, послодавце више брине то што су већ запослили по неког радника за кога би, да су мало сачекали, добили олакшице, него што су спремни да запошљавају нове.

За новозапослене држави сада плаћају само здравствени и допринос за случај незапослености, док су пензијског доприноса који је скоро дупло већи, ослобођени.

За оне који спадају у осетљиве категорије неће плаћати ни порез на зараду, док је за остале тај порез 30 одсто смањен.

Миљко Недић из предузећа "ДИГ Крушевац" каже да је сврха те уредбе да сиву економију сведе у оквире, јер тренутно људи који раде по продавницама и бутицима немају социјално осигурање.

Међутим, према његовом мишљењу, уредба неће обезбедити посао за велики број радника.

Процене о томе колико би радника у наредних годину дана, уз такве олакшице, послодавци могли да запосле крећу се од 20.000 до 50.000. Фискални савет је прорачунао да се државна каса на тај начин одрекла милијарду динара прихода.

Увод у промену система

Члан Фискалног савета Никола Алтипармарков рекао је да ће губици бити практично маргинални.

"Видимо ту један дугорочни проблем, а то је да оваква примена селективних, краткорочних, арбитрарних мера пореске политике није у складу са праксом најбоље пореске политике која сугерише један кредибилан, предвидив и одржив порески систем", навео је Алтипармарков.

Министар економије Небојша Ћирић каже да ту меру доживљава као увод у промену система, а ако она покаже добре резултате, имаћемо промену система после 12 месеци.

Знатно мање олакшице, за старије од 45 и млађе од 30 година постојале су и у протекле четири године. Послодавци су тако запослили више од 30.000 радника. Тренутно, према евиденцији Националне службе за запошљавање, чак две трећине незапослених припада тим категоријама, већина је старија од 45 година.

"Није довољно размишљати само о новозапосленима, него још више о томе да треба направити привредни амбијент, тако да се спречи даље отпуштање радника, јер тај тренд и даље постоји", навео је Небојша Атанацковић из Уније послодаваца.

Иако послодавци о томе нерадо говоре, коришћење олакшица могло би да инспирише многе на затварање старих и отварање нових фирми.

За незапослене који сами себи уплаћују пензијске доприносе, фиктивно запошљавање могло би да буде јефтиније решење. У сваком случају, надлежни најављују ригорозне контроле, али тек месец-два по почетку примене Уредбе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи