Читај ми!

"Врућ" капитал јача динар

Улагање страних инвестиотора у динарске хартије од вредности са високом каматом, узрок је јачања домаће валуте, сматрају стурчњаци. Економисти упозоравају да краткорочне "вруће инвестиције" нису најпожељнији начин добијања страног капитала.

Динар јача од почетка године, па ће и у понедељак наставити петодневну серију раста вредности према евру. Званични средњи курс биће 96,70 динара за евро.

Како ће се курс кретати у наредном периоду, у Народној банци Србије кажу да зависи од тржишта и да то нико са сигурношћу не може да прогнозира.

За евро више ни у банкама не траже 100 динара. Курс је, ако евро ви продајете, између 94 и 96 динара. У мењачницама је разлика нешто мања.

"У последње време због великих осцилација курса вероватно се појављује нервоза код грађана, па има мало више посла у мењачницама. Грађани више мењају девизе, по неколико стотина евра", рекао је мењач Милан Тадић.

Промет у мењачницама је мали да би утицао на кретање курса, колико утиче трговина девизама између банака. Међутим, оно што пресудно утиче на јачање динара од почетка године јесу хартије од вредности, које држава емитује да би покрила минус у буџету.

Камата од око 12,5 одсто и гаранција државе, странцима су довољан разлог да продају девизе и уложе у динаре.

"Међу инвеститорима долази до очекивања брзог пада инфлације, а тиме и каматних стопа па они журе да 'уђу' у динар или у обвезнице пре него што до пада каматних стопа дође", каже вицегувернер Бојан Марковић. 

(Не)пожељан начин добијања капитала

У Народној банци понављају да курс зависи од понуде и тражње и да су и у другим земљама региона националне валуте ојачале - у Мађарској, Турској, Румунији.

Међутим, стручњаци упозоравају да краткорочне, такозване, "вруће инвестиције" и кредити нису најпожељнији начин добијања страног капитала, јер могу да угрозе економску стабилност.

"Обарање курса не утиче чак ни на инфлацију, јер су цене нефлексибилне наниже. Ми сада имамо јак динар, после ћемо то платити слабљењем динара, падом извоза и повећањем увоза", објаснио је економиста Горан Николић.

На кретање курса, тачније успоравање јачања динара, могла би да утиче одлука Народне банке Србије да у наредних двадесетак дана купи око 40 милиона евра.

Из Народне банке објашњавају да то чине да би вратили мали део од 2,5 милијарде евра са колико су прошле године интервенисали на девизном тржишту да би спречили нагло јачање евра.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи