Читај ми!

Гас повољнији од сунца и ветра

За Европу смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште било би јефтиније уз гасну енергетику, изјавио представник "Гаспрома" на конференцији у Берлину. Према оценама руске компаније, обновљиви извори су 500 милијарди долара скупљи.

Потпредседник "Гаспрома" Валериј Голубјев изјавио је да Европа може да смањи емисију гасова са ефектом стаклене баште до 2020. године помоћу гасне енергетике, што ће је коштати 500 милијарди долара мање од коришћења обновљивих енергетских извора.

На Међународној конференцији посвећеној енергетском дијалогу Русије и ЕУ у Берлину, Голубјев је образложио да је за постизање смањења емисије штетних гасова до 2020. године, коришћењем обновљивих енергетских извора, неопходно улагање 1,5 билиона долара, од чега око 800 милијарди долара мора да се издвоји из буџета европских земаља, преноси Интерфакс.

Са друге стране, за коришћење енергетике на гас потребно је 500 милијарди долара мање до 2020. године и 800 милијарди мање до 2030. године.

Представник руског холдинга указао је и на то да потрошња гаса у Русији расте брже него у Европи, а како "Гаспром" оцењује, до 2030. године потрошња ће да расте за 130-150 милијарди кубних метара годишње.

Та предвиђања базирана су на чињеници да "Гаспром" наставља да гасификује руске регије, а осим тога биће у порасту и потрошња гаса у електроенергетици.

Истовремено, потрошња гаса у Европи, како се прогнозира, неће битније да се повећава и до 2030. године износиће око 600 милијарди кубних метара (садашња потрошња гаса у ЕУ је око 560 милијарди кубних метара).

Голубјев је истакао да је "Гаспром" са европским компанијама склопио дугорочне уговоре о испоруци око 1,4 билиона кубних метара гаса. Руско тржиште за холдинг постаје све интересантније и поузданије, посебно ако се има у виду да ће се у перспективи извозне цене изједначити са ценама за домаће потрошаче.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи