Читај ми!

Бољи дани за сточарство

Да би још више извозили, држава ће најављеним субвенционисаним кредитима подржати пре свега сточаре. Требало би да правилници који су неопходни за примену те уредбе буду готови данас, најављује ресорни министар.

У прва три месеца ове године, из Србије је извезено пољопривредних производа у вредности од 607 милиона долара, што је 45 процената више него у првом кварталу прошле године. Остварен је суфицит од 333 милиона долара.

Узгајивачи свиња који излажу на новосадском сајму кажу да их најаве државе о помоћи сточарству охрабрују, али да ипак чекају да се донесу неопходни правилници и уредбе о субвенцијама. Уз то, потребно је, кажу, уредити тржиште.

"Не може кукуруз да буде 22 динара, а килограм свиње 100. По тим ценама морале би да буду бар 170 динара", каже узгајивач свиња Петар Гуљаш.

Петер Чорба, чије краве већ годинама односе титулу шампиона на сајму, каже да би бољи дани у сточарству могли да уследе, када би пољопривредници унапред знали шта их чека, што се тиче цена и субвенција. 

Ресорни министар најављује да ће држава у наредном периоду учинити све да заштити тржиште и обезбеди предвидиве услове пословања.

Подсећа да је Србија прошле године извезла огромне количине кукуруза, али и да би земља била богатија да је тај кукуруз употребљен као сточна храна и претворен у месо и млеко, да смо и њих прерадили и продали као производе прехрамбене индустрије широм света.

Министар пољопривреде Душан Петровић најављује и другачију улогу Робних резерви после решавања проблема дуговања.

"После тог момента, Робне резерве ће бити кредитно способне и капацитет за интервенцију на тржишту биће вишеструко већи него сада", каже Петровић.

Пољопривредници из Војводине могу да рачунају на додатне кредите из покрајинског Фонда за развој.

"Ми смо 12,3 милијарде усмерили у пољопривреду преко фонда, који је атрактиван због тога што су каматне стопе најниже у Европи и крећу се од 2,8 до 4,2 одсто, а кредитне линије су конципиране да трају пет година уз грејс период од годину, односно две године", каже председник Владе Војводине Бојан Пајтић, објаснивши да је због тога велика потражња.

У Србији тренутно на три хектара долази по једно грло, а да бисмо више зарадили и боље живели потребно је да тај однос буде 1 према 1. То значи да би сточарство требало да заузме 60 одсто производње, што и јесте циљ којем држава тежи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи