Читај ми!

Унапређење система ПИО

Изналажење нових и повољнијих решења у систему пензијског и инвалидског осигурања потребно Србији, сагласни су шеф мисије ММФ-а Алберт Јегер и потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић.

Потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић и шеф Мисије Међународног монетарног фонда Алберт Јегер оценили су да је потребно стално усавршавање и изналажење нових и повољнијих решења у систему пензијског и инвалидског осигурања.

Реформа пензионог система реализована је с успехом у оквиру протеклог аранжмана са ММФ-ом, закључили су Кркобабић и Јегер.

Кркобабић је нагласио да су договорени принципи реформе ПИО досад потпуно поштовани и да није било никаквих одступања од усвојених норми.

Будући аранжман са ММФ-ом, уколико до њега дође, мора се подједнако односити на реформу свих делова јавног сектора, од јавних предузећа, преко здравства, школства све до пензија, а реформски потези треба да буду у складу са европским стандардима, закључено је током разговора.

Један од значајних проблема је низак степен запослености, што значи да се посебна пажња мора обратити на стварање нових радних места, упозоравају из ММФ-а.

Наставак разговора са ММФ-ом обавиће се на нивоу експертских тимова, који треба да идентификују идеје за даље унапређење и побољшање система ПИО.

Мисија ММФ-а почела је јуче у Београду званичне разговоре пленарним састанком у Народној банци Србије, а наставила сусретом са премијером и министром финансија Србије Мирком Цветковићем у Влади Србије, после којег је саопштено да ће Србија наставити сарадњу кроз закључивање новог аранжмана из предострожности, чији оквири ће бити договорени током боравка делегације Фонда.

Преговори о новом аранжману 

Премијер Цветковић упознао је представнике ММФ-а са актуелном економском ситуацијом у земљи, а на састанку је било речи о мерама које ће Влада Србије предузети у наредном периоду, да би одржала макроекономску стабилност.

Раније ове недеље, премијер Цветковић је најавио да ће се разговори о новом аранжману из предострожности водити наредна два до три месеца и да ће после њиховог успешног завршетка бити склопљен нови аранжман.

"Имајући у виду да Србија није повукла сва средства из претходног стендбај аранжмана, није нам потребан додатни новац од ММФ-а, али нам је потребна експертиза те финансијске институције", рекао је премијер.

Мисија ће у Београду боравити до 27. маја и у том периоду биће размотрена актуелна макроекономска кретања, области у којима су потребне даље реформе које би се спроводиле у оквиру новог аранжмана, као и фискална политика.

У погледу структурних реформи, посебна пажња биће посвећена јавним предузећима, као и реформама у здравству, просвети и пензијском систему.

Србија је 15. априла 2011. године успешно окончала стендбај аранжман са ММФ-ом, у оквиру кога је од укупно расположивих средстава од око 3 милијарде евра искоришћено око 1,52 милијарде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи