Читај ми!

Скупо укидање двојних акциза

Влада ускладила акцизе на нафтне деривате. То значи да више неће бити двојних акциза за домаће и увозно гориво. Aкцизе на бензин повећавају се 4,5 динара, а на дизел гориво два динара по литру.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама Закона о акцизама, којим се укидају различите акцизе на различите врсте нафтних деривата и уводе јединствене акцизе за бензин и за дизел горива.

Према измењеном Закону о акцизама на нафтне деривате, за све врсте моторних бензина убуће ће важити јединствена акциза од 49,5 динара за литар, а за дизел горива 37 динара за литар.

У пракси то значи да се акцизе на све врсте моторних бензина усклађују, тако да ће бити повећане 4,5 динара по литру за моторне бензине, а за дизел горива два динара по литру.

Како РТС сазнаје, о новом закону о акцизама Скупштина ће расправљати по хитном поступку.

Због изједначавања акциза, потрошачи у Србији могу очекивати поскупљење горива, сматра Јелица Путниковић, стручњак за енергетику Балкан магазина.

Према њеним речима, то ће бити лоше и за нафтне компаније које ће морати да коригују цене горива. 

"Компаније ће имати још мањи промет и у овој кризи ће лошије пословати, а влада је то очигледно учинила да би напунила буџет", рекла је Путниковићева.

У НИС-у кажу да ће поштовати одлуку Владе. Ипак, сматрају да ће због стања у којем је Рафинерија "Панчево" бити у неравноправном положају у односу на европске произвођаче горива, када је о квалитету реч.

Због тога, очекују да акционари НИС-а, држава Србија и "Гаспромњефт" учине све како би рафинерија "Панчево" што пре била доведена на ниво евро-5.

Међу најскупљима у региону

Међутим, питање је зашто евродизел, који је на слободном тржишту већ пет година, није јефтинији.

"Ми остварујемо или губитке или радимо са нулом, са дериватима који су под контролом НИС-а. Ми своје пословање покушавамо да учинимо позитивним, да остваримо мало већу зараду на евродизелу", каже Борисав Татић из Удружења бензинских станица Србије.

Ако се нове акцизе у потпуности примене, нафташи рачунају да би литар бензина од 95 октана из домаће производње поскупео са 130 на 135 динара а дизела Д2 са 123 динара на 125 динара.

У Удружењу нафтних компанија Србије наводе да је корекција акциза прилика да се у одређеној мери утиче на повећање потрошње квалитетнијег бензина.

Због тога се, како наводе, залажу да се питање двоструких акциза реши тако што би се смањила акциза на еколошки прихватљивије гориво.

По ценама, Србија је међу најскупљима у региону. Литар европремијума највише кошта у Грчкој, 1,68 евра, а евродизела 1,49. Следи Мађарска, па Србија са просечном ценом 1,38 евра. У Хрватској и Словенији гориво је прошле седмице појефтинило, а најјефтиније је и даље у Босни и Херцеговини евро и 20 центи.

Европска комисија саопштила је крајем фебруара да је Изменама закона о акцизама, којим су у Србији од почетка ове године уведене акцизе на нафтне деривате, које се разликују по квалитету деривата, прекршен Прелазни трговински споразум између Европске уније и Србије и препоручила да акцизе буду усклађене.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи