Српски трактори за Габон?

Постоји интерес Србије и Габона да се склопе озбиљни послови две земље у области индустрије трактора, оценили министри пољопривреде две земље. Отварањем афричког тржишта повећали би се извоз и производни капацитети, оцењују представници домаће индустрије.

Министри пољопривреде Србије и Габона Душан Петровић и Рејмон Ндонг Сима изјавили су на данашњем састанку да постоји обострани интерес да се склопе озбиљни послови две земље у области индустрије трактора.

Министар пољопривреде Габона је казао да је делегација из те земље дошла да посети Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду и да су заинтересовани за технологију и опрему за пољопривреду.

Представници српске индустрије трактора оцењују да би успостављање сарадње у области индустрије трактора било од значаја за унапређење те индустријске гране, јер би се отварањем афричког тржишта повећали извоз и производни капацитети.

Генерални директор Индустрије машина и трактора (ИМТ) Слободан Петровић рекао је Танјугу да српској индустрији трактора свако ново тржиште треба и много значи.

"У овом моменту наша традиционална тржишта су ограниченог капацитета и имају ограничене могућности куповине. Ми не можемо много да подигнемо продају на домаћем и на тржишту бивше Југославије", казао је Петровић.

Према његовим речима, ширење српске индустрије трактора на афричко и на свако ново тржиште није само од великог значаја за ИМТ.

"Ми у репро ланцу вучемо више од 200 добављача, произвођача компоненти, добављача репроматеријала и слично. Свако наше упошљавање већег капацитета, значи и њима", истакао је Петровић.

"Свакако, ако се на нивоу држава договори некакав вид сарадња, то нама олакшава наступ на тим тржиштима и омогућава да лакше пронађемо одговарајуће партнере", додао је Петровић.

Повратак на стара тржишта

Слободан Петровић подсећа да је ИМТ пре санкција деведесетих година извозио у више од 80 земаља света и да се нека од тих тржишта повремено опет јаве.

"У Алжир смо поново извозили, али то је повремено. Ово што се дешава у северној Африци, пореметило нам је планове. Имали смо готово завршен договор за Либију, за 500 трактора, када је ово избило (сукоби у Либији)", истакао је Петровић.

Генерални директор Индустрије мотора Раковица (ИМР) Зоран Радосављевић рекао је да је та компанија више деценија присутна на афричком тржишту.

Према Радосављевићевим речима, главни приоритет ИМР-а је не продаја трактора, него успостављање пословних односа који би се, како је рекао, довели на ниво монтаже или производње нашег трактора у појединим афричким земљама.

"Све те земље, поред приоритета развоја пољопривреде, имају и приоритет индустријализације својих земаља, и њима одговара да имају и производњу трактора", рекао је и додао да ИМР у Египту има монтажу трактора већ 30 година.

У среду (18. маја) шаљемо први контингент трактора који ће се монтирати у Етиопији, очекујемо исте такве кораке према Алжиру и Јужноафричкој Републици, где већ водимо преговоре и врло су близу договори око монтаже трактора, навео је Радосављевић.

Први човек ИМР-а објашњава да наши трактори имају предност, јер их афричке земље сматрају западним тракторима. По цени смо врло конкурентни у односу на западне тракторе, а нисмо ни Кина, ни Индија, који су конкурентнији са ценама, али зато је њихов квалитет далеко испод нивоа српских трактора, наводи Радосављевић.

Уколико би се успоставила сарадња са Габоном у области индустрије трактора, то би помогло напорима Владе Србије да се подигну производња и још боље искориште наши капацитети, оценио је Радосављевић.

Он је додао да су обе фабрике и ИМР и ИМТ, у друштвеном власништву, да нису приватизоване и да би се побољшањем ситуације у те две фабрике можемо надати некој будућој приватизацији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи