Читај ми!

Нови кредити за српска предузећа

Званичници Србије потписали са представницима Европске инвестиционе банке и компаније "Фијат" два уговора о кредитима вредним 750 милиона евра. Малим и средњим предузећима намењено 250 милиона евра, 500 милиона евра предвиђено за инвестиције "Фијата" у Србији.

Потпредседник Владе Божидар Ђелић, гувернер НБС Дејан Шошкић и министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић потписали су у Луксембургу са потпредседником Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Даријом Сканапјеком и генералним директором компаније "Фијат аутомобили Србија" Ђованијем де Филиписом два уговора о кредитима вредним укупно 750 милиона евра.

Први уговор о кредиту вредном 250 милиона евра, односи се на финансирање малих и средњих предузећа, док се други, у вредности од 500 милиона евра односи на инвестиције које ће "Фијат" имати у Србији.

Прва транша кредита за мала и средња и предузећа, у износу од 150 милиона евра, биће расположива српској привреди ове, а друга транша од 100 милиона евра идуће године. Та средства ће бити искоришћена за изградњу фабрика, запошљавање и повећање извоза, а 30 милиона биће искоришћено и за помоћ медијима.

"Данас смо са ЕИБ закључили највећи аранжман у једном дану и ова институција, која је заправо банка Европе, све се више афирмише као кључни стратешки финансијски партнер наше земље у изградњи извозне економије, инфраструктуре, борбе против сиромаштва и изградњи економије знања", рекао је Божидар Ђелић Танјугу после потписивања уговора.

Потпредседник Владе је прецизирао да је извозна привреда Србије овим добила значајну финансијску инјекцију вредну 750 милиона евра.

"Што се тиче финансијских услова, они су најбољи могући у овом тренутку у свету, са кредитима који иду и до дванаест година, са почеком на четири године и каматом између четири и пет одсто на годишњем нивоу", додао је Ђелић, истакавши да ће то домаћим фирмама омогућити да се боре под истим финансијским условима са својим конкурентима на европском и светском тржишту.

"Очекујемо да ће овај програм имати значајан ефекат на формирање нових радних места и повећање извоза", рекао је Ђелић.

Важни уговори

Потпредседник ЕИБ, задужен за Западни Балкан, Дарио Сканапјеко, рекао је да су потписани уговори веома важни за подршку привредног развоја Србије и да је посебно задовољан чињеницом да је ово већ четврти пут да та банка са Србијом потписује уговор о финансирању малих и средњих предузећа и да је "до сада ово одлично функционисало".

Сканапјеко је подсетио да је ЕИБ у мају 2009. године потписао са Србијом сличан уговор у висини од 250 милиона евра, који је кроз финансијске институције Србије каналисан до малих и средњих предузећа која су кичма српске привреде и којима је ово помогло у посебно тешком тренутку.

"Веома сам поносан и на други уговор који ми финансирамо, који је највећа страна директна инвестиција у овој години у Србији, и који има за циљ поновно покретање српске индустрије", додао је Сканапјеко, говорећи о уговору који се односи на "Фијат".

И министар Ћирић рекао је да су уговори веома важни за развој српске привреде и извоза, и посебно указао на тежину коју ће имати улагање 500 милиона евра, који ће током ове и наредне године бити инвестирани у заједничку компанију "Фијата" и Србије.

"То довољно показује озбиљност онога што смо до сада радили и да ћемо заиста крајем ове године имати нови модел, а у марту или априлу идуће године пуну серијску производњу од око 200.000 аутомобила годишње", рекао је Ћирић.

Министар је додао да ће један део новца од уговора Апекс 4, односно 80 милиона евра, бити искоришћено за развој аутомобилске индустрије, односно компанија које се баве производњом делова за аутомобиле.

"То ће бити прилика за наше компаније да аплицирају за изузетно повољне кредите под условима какве имају компаније у европским земљама", рекао је Ћирић.

У оквиру уговора који се односи на "Фијат", Република Србија ће дати 200 милиона евра гаранција, а преосталих 300 милиона евра гаранције даће "Фијат" и италијанска агенција за осигурање послова "Саче".

Тим новцем финансираће се највећи део изградње фабрике аутомобила у Крагујевцу, која би, како се очекује, могла Србији да обезбеди извоз вредан и до 1,4 милијарде евра.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи