Читај ми!

Трошење на грчки начин

Грчки службеници примају 13. и 14. плату и добијају награде за долажење на посао на време, познавање страних језика и рад на рачунару. Све више старих људи, а све мање младих који зарађују и уплаћују у пензиони фонд.

Грчки службеници могу да рачунају на награду ако знају да користе рачунар, говоре страни језик или да на посао долазе на време. Посебан трн у оку другим Европљанима је обичај Грка да деле не само 13. него чак и 14. плату.

Све је више старих људи, а све мање младих који зарађују и уплаћују у пензиони фонд. Државни службеници начелно могу да оду у пензију и пре навршене педесете година живота, што доводи до тога да дефицит пензионог фонда у Грчкој расте брже него било где у Европи.

Грчка има и низ специфичних правила са којима се запослени у другим европским земљама не сусрећу. На пример, неудате или разведене ћерке државних службеника, после смрти оба родитеља, и даље примају њихову пензију, преноси радио Дојче веле.

Запосленима у Грчкој плата је основа на коју долазе разне награде. Уз све додатне награде, зарада може да изнесе и до 1.300 евра месечно, преноси немачки радио.

Влада је штедњом већ смањила већину награда за 12 процената, а додатне плате за читавих 30 одсто, чиме се нада да ће уштедети 1,7 милијарди евра.

У Грчкој је обичај да се оснује посебан савет који решава проблеме, уколико постоје. Посебно се истиче савет који управља језером Копиас, које је пресушило још у прошлом веку, што наравно не смета члановима тог савета да за свој труд и рад и даље примају плату, преноси Дојче веле.

Израчунато је да је у свим могућим саветима запослено више од 10.000 "стручњака" и да то владу у Атини кошта преко 100 милиона евра годишње. Планирано је да се најмање 200 комисија укине или да се више њих споји у једну.

Држава као послодавац

Од око 11 милиона становника Грчке, држава је послодавац за преко пола милиона. Ту се посебно истиче авиокомпанија "Олимпик ервејз", који годинама није био чак ни на нули, али запосленима у тој компанији није лоше - и они и њихове породице имају право да бесплатно лете где год пожеле, преноси немачки радио.

Држава у свом власништву има 74 предузећа. У грчкој државној железници, на пример, има 9.000 запослених, а 2008. је имала 800 милиона евра губитка.

Изузев САД, ретко која друга држава троши толико новца за одбрану као Грчка. Протеклих година за одбрану је одлазило чак 6 одсто БДП-а, односно, 14 милијарди евра годишње, од чега готово 80 одсто на трошак особља и управе.

Нема сумње да влада у Атини баца новац кроз прозор, али су само малобројни испод тог прозора који би могли да напуне своје џепове, преноси Дојче веле. Упркос 13. и 14. плати, државни службеници зарађују мање него њихове колеге у другим земљама ЕУ.

Док су у приватном сектору - посебно у сектору финансијског пословања и телекомуникација - разлике у плати све мање, многи државни службеници, заправо, примају малу плату, па учитељи, ватрогасци или ђубретари добијају у просеку само 41 проценат онога што за исти посао добијају њихове колеге у Немачкој.

Грчка влада је прошлог маја прописала минималну плату од 740 евра, што је једва довољно за живот. Плате изван Атине су још мање, а трошкови живота су све сличнији онима у Европи. Португал је једина од "старих чланица" ЕУ, која поред Грчке даје мање плате својим службеницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи