Читај ми!

Интересовање за градњу на Коридору

Тендери за изградњу појединих деоница на Коридору 10, због великог интересовања углавном страних фирми, омогућавају ниже цене. Северни крак биће готов до 20. јула, сем моста Бешка који ће бити завршен месец дана касније, каже министар Милутин Мркоњић.

Иако је грађевинска сезона у пуном јеку, на Коридору 10 још нису отворена сва градилишта. Тендери за изградњу појединих деоница, због великог интересовања углавном страних фирми, омогућавају ниже цене.

Они који добијају посао на међународним тендерима, већином стране фирме, имају кратке рокове за завршетак веома компликованих деоница, а пенали за нереализацију пројекта не плаћају се Влади Србије, већ великим међународним банкама које извођачима не гледају кроз прсте.

За последњи тендер за изградњу два тунела дужине 1.700 метара, на обилазници око Димитровграда, јавиле су се чак 24 компаније из окружења и, први пут, једна кинеска фирма.

Најнижу понуду дали су Грци, готово за трећину мање од планиране цене. Стручњаци кажу да то показује да је посла све мање, а да све више странаца покушава да своју грађевинску оперативу запосли у Србији, јер се посао финансира из стабилних извора, европских инвестиционих банака.

Директор "Коридора Србије" Михајло Мишић каже да су се на тендер пријавиле фирме из Хрватске, Словеније, Чешке, Италије, Грчке, тако да је обезбеђено једно добро такмичење.

"Надам се да ће то донети одговарајућу цену као и одговарајућег извођача", истиче Мишић.

Тендери за све деонице крака Коридора 10 ка Бугарској и Грчкој биће расписани до септембра. Рокови су до две године, што значи да би посао на деоници која највише касни требало да буде готов до 2014. године, када треба да буде готов цео јужни крак.

Радови на северу добро напредују. Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић каже да ће северни крак Коридора 10 бити готов до 20. јула, сем моста Бешка који ће бити завршен месец дана касније.

"Од Бешке до Хоргоша биће готово све до 20. јула. Деонице око Београда биће завршене у року од годину и по дана - деоница од Батајнице до Добановаца, затим од Бубањ Потока, односно од Орловаче до тунела Стражевица", рекао је Мркоњић.

У Министарству инфраструктуре кажу да ће, до краја мандата ове владе, бити завршено око 170 километра аутопута, а свих 300 бити започето.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи