Читај ми!

Жути картон америчкој привреди

Агенција "Стандард и Пурс" опомиње америчку владу да доведе у ред своје финансије, јер би у супротном могла да изгуби првокласни кредитни рејтинг. У Русији, економска криза постепено ишчезава на свим фронтовима, каже премијер Путин.

Светска привреда постепено се опоравља, али без уравнотеженог раста и нових радних места нема дугорочне финансијске стабилности, упозорава ММФ.

Цена злата достигла је нови рекорд, премашивши 1.500 долара за фину унцу, због стрепњи око рејтинга америчке привреде и слабљења долара.

Сасвим неочекивано, прва економија света добила је жути картон. Агенција "Стандард и Пурс" снизио је дугорочну оцену фискалног здравља америчке владе са стабилне на негативну, указујући на озбиљне последице, уколико се законодавци не договоре о контроли мамутског буџетског дефицита.

"Ако погледате неке од најбогатијих земаља - Велику Британију, Француску, Немачку, Канаду, све те земље имају веома јасан план како да редукују мањак у буџету. У Сједињеним Америчким Државама још се прича само о плану", каже Дејвид Бирс из Агенције.

Бела Кућа тврди да су и демократе и републиканци сагласни да смање дуг са 14 на 10 хиљада милијарди долара у наредној деценији, али и даље нема консензуса о начину на који ће се то спровести.

Џеј Карни, портпарол Беле куће, уверен је да су перспективе добре и да ће политички процес у земљи оповргнути предвиђања агенција.

"Председник је посвећен постизању политичког договора о реформи буџета", каже Карни.

У Русији, економска криза постепено ишчезава на свим фронтовима, каже премијер Владимир Путин. Бруто домаћи производ је у првом тромесечју повећан 4,4 одсто, а пројектована инфлација не би требало да премаши 7,5 одсто.

"То значи да ће почетком 2012. године руска економија у потпуности надокнадити губитке из периода кризе, годину или две раније него што је прогнозирано. Земљи је потребна деценија снажног и мирног развоја, без експеримената, попут либерализма или социјалне демагогије ", рекао је руски премијер.

Путин је уверен да би Русија до 2020. године могла да постане једна од пет водећих светских привреда и да би њена економија требало да буде довољно јака да се одупре спољним претњама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи