Аустралија покреће Кину

Кина узима у закуп огромна аустралијска пространства, да би обезбедила резерве гвожђа и угља, утолила глад за сировинама и обезбедила несметани привредни раст.

Најмногољуднија земља, чије прохтеве више не задовољава куповина руде гвожђа и угља од аустралијских мамутских рударских компанија "Рио Тинто" и "БХП Билитон", развија сопствене експлоататорске операције и финансира изградњу луке на Индијском океану, са два километра дугим лукобраном.

Кинеска рударска компанија "Ситик-Пацифик" започела је у аустралијској северозападној регији Пилбара пројекат "Сино". Величину целог пројекта најбоље илуструје податак да ће површински рудник, који ће бити готов до краја године, бити највећи коп гвоздене руде на свету, преноси Би-Би-Си.

Најсавременија опрема и хидраулични багери копаће отприлике 200 метара испод нивоа мора.

Руда гвожђа биће одвајана и обрађивана у концентрат који ће бити траспортован у Кину помоћу читаве флоте бродова направљених само за ту намену. За потребе постројења направљена је електрана снаге 450 мегавата.

Крајњи резултат? Кина планира да у наредних 25 година извади најмање две милијарде тона гвоздене руде.

Аустралијски олигарх

На другој страни, Аустралији, највећем кинеском снабдевачу гвоздене руде, загарантован је стабилан прилив од хонорара и пореза. Уз то, пројекат ће обезбедити хиљаде радних места.

Ипак, највећи добитник целокупног пројекта биће Клајв Палмер, један од најуспешнијих предузетника који има право давања у закуп рудника гвожђа "Сино". Његово партнерство са компанијом "Ситик-Пацифик" омогућило му је да буде главни кандидат за најбогатијег човека у Аустралији.

Палмер, међутим, напомиње да  је партнерство са Кинезима тек почело. Аустралијски предузетник има много разлога да са оптимизмом гледа на будућност.

Власник је права на експлоатацију територије која, како тврди, садржи скоро нестварних 160 милијарди тона руде гвожђа, преноси Би-Би-Си.

Уколико кинеске челичане наставе да повећавају капацитете, а тиме и тражњу за сировинама, Палмеру је већ загарантован статус олигарха, по угледу на руске милијардере, коментарише британска телевизија.

Аргумент више је то што Кинези имају велико поверење у аустралијског предузетника.

Кинеска "Импорт-Експорт" банка ставила је Палмеру на располагање пет милијарди долара позајмице како би суфинансирала рудник угља у Квинсленду, који ће донети кинеској индустрији и тешкој металургији близу милијарду тона угља у наредних 30 година.

Богатство светих места Абориџина

Друга кинеска компанија, "Синостил", још један металски државни конгломерат, планира да отвори и у потпуности развије још један масивни површински коп гвоздене руде у Велд Рејнџу, 650 километара североисточно од Перта.

Процењује се да овај рудокоп садржи око 300 милиона тона високо квалитетне руде гвожђа, наводи Би-Би-Си.

Ипак, ово је осетљив пројекат. Црвенкасте стене тог подручја нису само препуне гвожђа, већ и археолошких доказа о хиљадама година историје Абориџина.

Природно, Абориџини се противе било каквим индустријским ископавањима. Како кажу, "та земља прича причу о њиховом народу, песмама и реликвијама".

Веома свесна лошег публицитета, кинеска компанија "Синостил" дала је гаранције да ће археолошки локалитети на којима су пронађени артефакти племена Вајари Јаматји остати нетакнути.

Најзначајнији локалитет је брдо Вилги Миа. Тамо се налази рудник који је, како се процењује, најстарији континуирано експлоатисани рудник. Постоје докази да аустралијски домороци већ 10.000 година копају окна у потрази за минералним и рудним богатствима.

Сада су Кинези дошли са сличним задатком, закључује коментатор Би-Би-Сија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи