Ревизор контролише буџет

Контролом финансијских извештаја министарстава унутрашњих послова, одбране, финансија и економије за 2010. годину, почела ревизија буџета Србије. Први пут ће бити контролисани и буџети локалних самоуправа и социјалних фондова.

Државни ревизори почели су контролу финансијских извештаја за 2010. годину четири министарства, чиме је почела ревизија републичког буџета за прошлу годину, изјавио је председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић.

Ревизори су ушли у министарства за одбрану, унутрашње послове, финансије и економiју и регионални развој.

"Ревизија буџета за 2010. годину обухватиће више министарстава", рекао је Сретеновић и додао да не може да најави списак министарства чије ће финансијске извештаје ревизори проверавати.

Према плану Државне ревизорске институције, ове године ће први пут бити контролисани буџети локалних самоуправа и социјалних фондова. 

До сада је ДРИ објавио извештаје о контроли републичког буџета за 2008. и 2009. годину, а до краја фебруара представиће и резултате ревизије пословања у 2009. години три јавна предузећа - "Склоништа Србије", "Електромреже Србије" и "Транснафта" у Панчеву.

Сретеновић је потврдио да ће у марту почети ревизија финансијског извештаја за 2010. годину националног авиопревозника "Јат ервејза", а у плану је и контрола пословања још неколико јавних предузећа.

ДРИ је надлежан за контролу око 9.000 буџетских корисника, међу којима су и политичке партије. За сада, државни ревизори најављују да ће проверити како партије троше новац пореских обвезника само у оквиру контроле завршног рачуна буџета.

За неправилности утврђене контролом буџета за 2008. годину ревизори су поднели 19 прекршајних пријава од којих се пет односило на бивше, а шест на актуелне министре. У судским поступцима који су вођени на основу тих пријава, још није донета ниједна правоснажна пресуда.

ДРИ је прошле недеље поднео захтев за покретање прекршајног поступка против 14 државних функционера за неправилности у располагању буџетом за 2009. годину, међу којима су четири министра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи