Повећање плата краткорочна корист

Непланирано повећање плата у јавном сектору био би само краткорочни добитак који би се "истопио" због раста инфлације, а лоше би утицао на макроекономску стабилност државе, каже гувернер Дејан Шошкић. Ако почнемо да делимо оно што немамо, то мора да створи јавни дуг и инфлацију, каже Шошкић.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је да би ванредно повећање плата које траже поједини делови јавног сектора, било само краткорочни добитак, јер би се то повећање брзо "истопило" због раста инфлације, а с друге стране имало би веома лоше ефекте на укупну макроекономску стабилност државе.

Шошкић је у интервјуу Танјугу истакао да такви захтеви нису били неочекивани после релативно дугог периода замрзавања пензија и плата у јавном сектору, али је, према његовим речима, потребно постићи друштвени консензус и прихватити реалност, да ако почнемо да делимо оно што немамо, то не може да се финансира без раста јавног дуга и инфлације.

"Ако се за веће плате изборимо кроз штрајкове и протесте, то је само један краткорочни добитак, јер када се то повећање прелије на повећање плата у читавом јавном сектору имаћемо велике притиске на раст цена", објаснио је гувернер.

Гувернер је подсетио да је буџет за 2011. годину усвојен у договору са ММФ-ом и "с тешком муком" јер нема извора финансирања за додатне расходе.

Шошкић сматра да би трошење било могуће на начин да се угрозе капиталне инвестиције или пробије план буџета, што је у овом тренутку, према његовим речима, неприхватљиво.

Неопходна дисциплинована политика

Према његовим речима, пробијање буџетског дефицита лоше би се одразило и на рејтинг земље на међународном тржишту.

"То би поскупело финансирање наше земље на међународном тржишту, сузило могућности да се задужујемо и довело до тога да, ако је потребно да се задужимо, то можемо само по знатно вишим ценама у односу на оне по којима се задужујемо данас", указао је гувернер.

Шошкић је нагласио да се значајније повећање плата мора одложити док Србија не дође у позицију да има уједначен раст индустријске производње, продуктивности рада, извоза, што би створило и раст зарада.

"Иако су нам плате јако ниске, ми смо по том питању изнад онога што су резултати нашег БДП-а и не смемо да заборавимо да се као земља нисмо ни изблиза опоравили од кризе", истакао је Шошкић.

Шошкић каже да је решење у подстицању и оживљавању економије, у новим здравим радним местима у индустрији, пољопривреди и читавом извозном сектору.

"То је пут којим се теже иде, али мислим да ми немамо луксуз да у овом тренутку бирамо било какву другу опцију. Дисциплинована буџетска политика је важна ако желимо да вратимо Србију са привредне странпутице на пут здравог привредног опоравка", нагласио је Шошкић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи