Динар јача, инфлација расте

У наредна два до три месеца, динар ће вероватно наставити да јача, сматра економиста Стојан Стаменковић. Инфлација ће и даље бити највећи економски проблем, указују привредници.

У наредна два до три месеца, динар ће вероватно наставити да јача, а ако Народна банка Србије буде интервенисала на девизном тржишту, учиниће то да би куповала евре и на тај начин спречити превелику апресијацију динара, да би спречила успоравање раста извоза, оцењује економиста Стојан Стаменковић.

На стабилизацију девизног курса утицаће евентуална продаја "Телекома Србија", ново задуживање државе код Сосијете женерал банке и емитовање државних обвезница индексираних у еврима, рекао је Стаменковић на презентацији новог издања часописа Макроекономске анализе и трендови.

Према његовим речима, крајем прошле и почетком ове године, динар је јачао због промењене одлуке о обавезним резервама, којом су банке принуђене да део динара претварају у девизе, као и због приспећа средстава два инострана кредита и донације ЕУ, чиме су девизне резерве повећане око 340 милиона евра.

Привредни раст у Србији у 2010. години, који је процењен на 1,5 одсто, према речима економисте Миладина Ковачевића, биће 1,9 одсто, док би овогодишњи раст могао да износи више од предвиђена три одсто.

Привредници очекују раст инфлације

Упркос јачању динара, 82 одсто привредника у Србији очекује да инфлација расте у наредна три месеца, рекао је уредник МАТ-а Владимир Вучковић, преносећи резултате анкете коју је спровео Економски институт међу привредницима.

Привредници очекују раст цена на своје улазне сировине, а већина њих сматра да ће последично подићи цене својих финалних производа.

Према процени аналитичара Економског института, малопродајне цене ће се у првом кварталу ове години приближити пројектованом оквиру Народне банке Србије за инфлацију у овој години и достићи ће 4,5 одсто.

Аналитичари Економског института очекују међугодишњи раст индустрије од два одсто, што указује да она није изашла из кризе, јер је у 2010. години индустријска производња била 10 одсто нижа него у преткризној, 2008. години.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи