Све спремно за експлоатацију Арктика

Уговор вредан 12 милијарди евра који предвиђа истраживање и експлоатацију нафтних и гасних резерви у руској арктичкој плочи, потписали су "Бритиш петролеум" и "Росњефт". Резерве енергената у том делу Арктика износе пет милијарди барела нафте и десет билиона кубних метара гаса.

"Бритиш петролеум" и руска енергетска компанија "Росњефт" заједно ће радити на експлоатацији огромних налазишта нафте и гаса у руској арктичкој плочи. Уговор је вредан близу 12 милијарди евра.

 

Посао је оцењен као историјски и први је који је британски нафтни џин потписао после катастрофалног цурења нафте у Мексичком заливу, које је компанију коштало пара и угледа.

Потенцијалне резерве енергената у руском делу Арктика износе пет милијарди барела нафте и десет билиона кубних метара гаса.

"Росњефт" и "Бритиш петролеум" свесни су да ће бушење дна Карског мора, северно од Сибира, површине 125 хиљада квадратних километара, захтевати огромне инвестиције обе стране.

Стручњак за нафту и гас Том Бергин напомиње да ће корист од уговора бити видљива у далекој будућности.

Највећи проблем је, према речима Бергина, што већина држава где се налазе велике резерве енергената, не воле да западне компаније улажу у њих.

"При томе мислим на Блиски исток, Саудијску Арабију, а последњих година и Русију", додаје Бергин.

И британски и руски премијер подржали су овај савез у коме ће две компаније сарађивати на тешком процесу бушења Арктика.

Уговором је предвиђено и да "Росњефт" преузме пет одсто акција Бритиш петролеума у вредности приближно осам милијарди долара, док би Британци преузели око 9,5 одсто акција руске компаније.

Опрезан оптимизам

Владимир Путин обећао је британској нафтној компанији најповољније пореске услове. Уговор са Кремљом је, ипак, дочекан уз опрезан оптимизам инвеститора.

Тим поводом, руски аналитичар Артјом Кончин напомиње да тешко може да замисли да руске власти имају на уму неку врсту економске мере, неку врсту замке за "Бритиш петролеум".

"То ми звучи као детаљ из неког шпијунског романа", додаје Кончин.

Управа посрнулог британског нафтног џина уговор сматра првом добром вешћу после прошлогодишње хаварије у Мексичком заливу.

Британски министар за енергетику Крис Хјун рекао је да је Русија веома важна држава за глобалну енергентску потрошњу.

"Из Русије долази готово петина светске производње гаса у свету и 13 одсто светске производње нафте", нагласио је Хјун.

Док представници компанија мисле о економској рачуници, активисти за заштиту средине понављају да је Арктик постао ново еколошко бојно поље.

"Бритиш петролеум" означили су као непријатеља број један. Огорчени су одлуком да се отварају бушотине у региону великог биолошког богатства, где живе многе угрожене врсте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи