Уравнотежен раст штит од немира

Привредни раст мора бити уравнотежен или свет чекају немири, закључак форума у Давосу. Европљани ипак највише стрепе за евро. Лидери Француске и Немачке поручују да никада неће окренути леђа заједничкој валути.

Овогодишњи Светски економски форум у Давосу остао је у сенци збивања на северу Африке. Учесници форума нису крили забринутост због повећања цена хране, као једног од главних окидача протеста у Тунису, Египту и другим земљама.

Чуле су се и оптимистичне прогнозе о опоравку светске економије. Стручњаци ипак упозоравају да привредни раст мора да буде уравнотежен или ће човечанство бити суочено са много више немира.

Идилу у Швајцарској ове године нису нарушили масовни антиглобалистички протести, али је на лицима многих лидера била приметна забринутост због немира у Египту.

Лидери су позвали председника Мубарака да спроведе реформе, а стручњаци су упозорили да од оживљавање светске привреде користи морају да имају сиромашни.

"Посебан изазов јесте како да обезбедимо основне ствари као што су школе, путеви и станови да би се осигурало да привредни раст стварно буде од користи свима", каже Чанда Кочар, директорка индијске банке "Ај-Си-Ај Си".

Европљани ипак највише стрепе за евро. Лидери Француске и Немачке поручују да никада неће окренути леђа заједничкој валути.

Долар као водећа резервна валута 

Немачка канцеларка Ангела Меркел тврди да ће, ако падне евро пасти и Европа и зато ће га бранити и у то нема сумње.

Због нове реалности глобализованог света, у коме Кина има све доминантнију улогу, економисти гласније него пре позивају на редефинисање улоге долара, као водеће резервне валуте у свету.

"Долар ће и даље играти важну улогу, али валутна транзиција мора да се изведе на миран и контролисан начин. Треба укључити све релевантне валуте у корпу резервних валута ММФ-а, посебно кинески јуан", каже Кристин Лагард, француска министарка економије и финансија

Тако, мото овогодишњег форума у Давосу био Нова стварност. Скуп је зато отворио руски председник Медведев, а најбројније су биле делегације земаља БРИК-а.

Веи Ђиафу, председник Кинеске океанске бродоградње, истиче да је светска економија на путу опоравка и тај тренд ће се наставити у 2011. години, а да нови петогодишњи план кинеске владе јасно показује да ће Кина очувати одржив и континуирани раст.

"Јасно је да индустријски развијене земље неће брзо напредовати, али Сједињене Државе и Немачка имају снажан привредни раст, а европске владе одлучне су да не дозволе дестабилизацију евра, што је дефинитивно сигнал стабилности", каже Монтек Синг Алувалија, економиста.

Стручњаци оцењују да ће многе земље морати озбиљно да раде на смањењу дефицита и јавног дуга и успостављању равнотеже, како привредни раст економија у успону и индустријски развијених земаља не би ишао у две брзине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи