Понуда за акције НИС-а

"Гаспромњефт" од сутра преузима акције НИС-а од грађана који желе да их продају по цени од 4,8 евра. Као код трговања на Београдској берзи и за преузимање акција, грађани на шалтерима пошта могу бесплатно отварати налоге.

Руска компанија "Гаспромњефт" објавиће сутра понуду за преузимање 19,12 одсто акција Нафтне индустрије Србије (НИС) од малих акционара, по цени од 4,8 евра за акцију. Понуда "Гаспрома" важиће до 16.марта.

Као код трговања на Београдској берзи и за преузимање акција, грађани на шалтерима пошта могу бесплатно отварати налоге.

Грађани који већ имају налог за продају на берзи, а желе сада да им "Гаспромњефт" откупи акције, тај налог морају повући а отворити нови за преузимање.

"Паралелно ће трајати трговање хартијама на берзи, тако да грађани могу да се определе да ли ће своје хартије да продају на Берзи или да испоставе налог за депоновање", каже Светлана Лешевћ из ПТТ-а.

Они који продају на Берзи, новац добијају три дана од реализације налога. Код преузимања паре ће бити исплаћене свима 22. марта.

"Грађани који испостављају налог за депоновање добијају новац у истом дану, без обзира да ли су се на шалтер поште јавили првог дана од почетка ове процедуре или последњег дана. Нема разлога за стварање великих гужви", Лешевићева.

Акцијама НИС-а тргује се од септембра. По пет бесплатних акција добило је 4,8 миллиона грађана и према подацима Берзе, тек 800.000 успело је да их прода.

Чувати или продати акције

Очигледно да се чека боља цена, јер је било и куповине. Цена акција зависи и од вредности компаније. Коначно, после две године губитака, како кажу у НИС-у, у прошлој години имали су добит од око шест милијарди динара.То је, по оцени пословодства, резултат повећања и производње и продаје.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко рекао је да је компанија током прошле године смањила задужења за 360 милиона долара.

"Сматрам да 2010. представља прекретницу у развоју компаније. Уверен сам да ће свака следећа година бити све боља и боља", рекао је Кравченко.

И док неки стручњаци саветују да акције треба чувати јер ће у будућности њихова цена расти, други пак не очекују велике скокове.

"Дугорочно, вероватно ће доћи до раста цена акција, али то не значи да ће бити добити. Добит ће бити реинвестирана јер када имате једног власника, он битно предодређује ствари и у том смислу не може се очекивати радикалан скок цена акција", рекао је економиста Миодрга Зец.

Просечна цена, по којој се НИС-овим акцијама трговало на Београдској берзи износи око 480 динара. Загаратован износ за преузимање је 506,48 динара по акцији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи