Незаконита петина јавних набавки

Свака пета набавка у Србији противзаконита, а годишње на разне злоупотребе оде око милијарду евра, тврде стручњаци. Решење у већој конкурентности понуђача, а неопходно и да понуђачи сами укажу на неправилности, рекао члан Одбора Агенције за борбу против корупције Златко Минић.

Према процени домаћих стручњака и представника ЕУ у Србији, највећа корупција је у сектору јавних набавки, где годишње на разне злоупотребе оде око милијарду евра, што је готово 25 одсто свих јавних набавки.

Гостујући у Дневнику РТС-а, члан Одбора Агенције за борбу против корупције Златко Минић рекао је да су одавно постојала упозорења о неправилностима у раду сектора јавних набавки, али да се нада, да ће упозорење које је сада стигло из Брисела, пробудити свест јавности и политичких врхова како би се приступило решењу.

"Корупција у сектору јавних набавки се може смањити повећањем понуђача, односно повећањем конкурентности, затим повећањем транспарентности где би се јавно видели услови и резултати набавке као и жалбе. Веома је битна и ангажованост самих понуђача који морају сами да се жале на неправилности", рекао је Минић.

Минић је нагласио да нажалост још увек не постоји веб сајт комисије за права понуђача учесника процеса по жалбама.

Члан Одбора Агенције за борбу против корупције је рекао да Државна ревизорска институција контролише неке јавне набавке које су спроводила надлежна министарства, али да су опасније јавне набавке које спроводе јавна предузећа.

"Јавне набавке које спроводе јавна предузећа су опасније, јер се преко њих финансирају политичке партије. Решења су да се предложи њихова приватизација, али и реаговање друштва, обезбеђивање транспарентности као и поједностављење услова учешћа понуђача", рекао је Минић.

Минић је рекао да су једно од интересантних  решења понудили представници Словеније на једној расправи, а то је формирање база стандардних цена и услуга.

Према Минићевом мишљењу, веома је битно да се што пре организује расправа о капацитету Комисије за заштиту правилника као и расправа о раду Државне ревизорске институције.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи