"Хуго Бос" тестира првомајце

Техничари немачке фирме "Хуго Бос" прегледаће сутра производне капацитете у пиротском "Првом мају" ради припреме преговора о стратешком партнерству две фирме. Немачка фирма је прва велика модна конфекција заинтересована за партнерство.

Производне капацитете индустрије одеће "Први мај" у Пироту прегледаће од сутра техничари немачке фирме "Хуго Бос". Циљ је припрема преговора менаџмента те немачке модне конфекције о стратешком партнерству са Пироћанцима.

Преговоре са фирмом "Хуго Бос" иницирали су Министарство економије и локална самоуправа Пирота.

Некадашњи понос српске конфекције, "Први мај" у Пироту, последњих седам месеци преживљава захваљујући субвенцијама државе.

Уговор о приватизацији "Првог маја" са дотадашњим власником Ђорђијем Ницовићем раскинут је у јуну 2010. године.

Фабрика је, од јуна прошле године, у процесу реструктурирања. Министарство економије и локална самоуправа Пирота интензивно траже стратешког партнера првомајцима.

Председник општине Пирот Владан Васић каже да за сада не зна какав ће бити исход преговора са компанијом "Хуго Бос", али да ће то бити разговори на највећем државном нивоу.

"За сада не можемо да кажемо како ће се ти разговори завршити, али је дефинитивно јасно да постоји интересовање за 'Први мај' и да држава стоји иза фирме", нагласио је Васић.

Повећање извоза

Од раскида приватизације у јуну прошле године, упослење капацитета је максимално и ради се у две смене. "Први мај" је прошле године извезао робу вредности три милиона евра.

Генерални директор "Првог маја" Вељко Крстић сматра да је домаће тржиште база пиротским конфекционарима, али да се извоз мора повећати.

"У овој години, морамо да дођемо до броја од четири милиона евра, што би на неки начин било повећање за неких 25 до 30 одсто. То је нека граница испод које у наредним годинама не можемо да идемо", истакао је Крстић.

Плате првомајаца су од новембра повећане 20 одсто и просечна зарада сада износи 15.600 динара.

У пиротској индустрији одеће очекују да ће у овој години пронаћи стратешког партнера, што је услов изласка из процеса реструктурирања.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи