Развој заснован на инвестицијама

Србија ће наставити да побољшава услове пословања, поручио премијер Мирко Цветковић страним инвеститорима. Влада ће укинути порез на мобилну телефонију од 10 одсто, либерализовати тржиште нафтних деривата од 1. јануара, рекао Цветковић.

Предвидивост економске политике Србије веома је важна за стране инвеститоре, рекао је премијер Мирко Цветковић на представљању "Беле књиге 2010" Савета страних инвеститора и навео да су принципи те предвидивости приближавање Еврпској унији, аранжман са ММФ-ом, борба против монопола и даља реформа прописа.

Цветковић je, на представљању "Беле књиге" страних инвеститора, најавио да ће Влада укинути порез на мобилну телефонију од десет одсто, либерализовати тржиште нафтних деривата од 1. јануара следеће године и царинске стопе, у складу са процесом придруживања Европској унији, и наговестио укидање монопола на железници.

Подсетио је да је у фиксној телефонији укинут монопол, али да се ефекти још не виде, јер се, како је рекао, "пролази кроз дечје болести".

"Економска политика Србије у наредном периоду највише ће бити усмерена на развој земље заснован на инвестицијама, улагање државе у развој инфраструктуре и стварање бољег пословног окружења, као и на раст производње која ће бити намењена извозу", нагласио је Цветковић.

Премијер је позвао стране инвеститоре да буду својеврсни амбасадори наше земље у пропагирању повољних услова за улагања, а да све примедбе које буду имали саопште Влади Србије.

Цветковић је нагласио да је чланство Србије у ЕУ не само политичко, већ веoма важно економско питање за нашу земљу, због чега у наредној години очекује даљи раст инвестиција.

Говорећи о финансијском аранжману са ММФ-ом, Цветковић је подсетио да је фискална политика у договору са Фондом, такође, предвидива, јер је одређена недавно усвојеним Законом о буџетском систему у којем је посебан део Закона о фискалној одговорности прецизирао правац деловања у наредном периоду.

Домаћин скупа, председник Савета страних инвеститора Ћел-Мортен Јонсен рекао је да је неопходно да Србија настави структурне реформе, да побољша примену закона и одржи фискалну дисциплину.

Јонсен је указао да је неопходно обезбедити предвидљивост услова пословања, односно да предузећа морају да знају да ће порези остати исти у одређеном периоду.

Према његовим речима, Србији је потребан Закон о извршењу судских поступака, јер предуги спорови оптерећују економију. 

Јонсен је рекао да је Србија, према оцени страних предузећа, кроз кризу прошла боље него остале земље региона.

Шеф Делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер истакао је да ће Европска комисија  пратити спровођење закона, јер без владавине права нема ни доброг функционисања тржишта и додао да ће примена закона бити у фокусу Упитника који ће бити достављен Србији, на основу којег ће утврдити мишљење о кандидатури Србије за чланство у ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи